A városvezető azt mondta, augusztus huszadikán már mindenki használhatja majd a megújított Lánchidat. Ám az kérdés, hogy visszaengedjék-e rá az autókat.

Hamarabb kész lesz

„Kedves budapestiek! Van egy jó hírem: a vállalt határidőnél is gyorsabban zajlik a Lánchíd felújítása” – jelentette be szombat délelőtt közzétett videójában a főpolgármester. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyorsabban végeztek

Karácsony Gergely megjegyezte, Magyarországon sajnos meg kellett szoknunk, hogy minden beruházás csúszik és később készül el, mint ahogy tervezték. A Lánchídnál azonban nem ez a helyzet. Ennek jegyében másfél hónappal hamarabb elkezdik majd a híd műszaki átadását.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A nemzeti ünnepen már használható lesz

A politikus közlése szerint ez azt jelenti, hogy már ezen a hétvégén el lehet sétálni a Lánchíd pesti oldala előtti sétányon. Ám ami a legfontosabb: ha a hatóságok is elvégzik a dolgukat, és kiadják a szükséges engedélyeket, akkor már augusztus 20-án mindannyian használhatjuk a Lánchidat – fűzte hozzá.

Visszamenjenek rá az autók?

Vagyis nem csak a közösségi közlekedést használók, nem csak a bringások, hanem a legfontosabb: a gyalogos sétálók is. Persze kérdés, hogy mi lesz a szerepe a Lánchídnak Budapest közlekedésében. Mindez az úgynevezett „budapesti lakógyűlésen” dől el. A városvezető mindenkit arra kért, aki még nem tette, az szavazzon.

Okos kompromisszumok

Érthető módon a Magyar Autóklub (MAK) elutasítja azon elképzelést, miszerint autómentessé tennék a hidat. Mint korábbi közleményükben fogalmaznak, az okos kompromisszumokat támogatják. Éppen ezért már van elképzelésük arra, hogyan is tegyék meg mindezt.

Ez lenne az ideális

„Olyan megoldás szükséges, mely nem hozza vissza az eredeti torlódásos állapotot, de a másik szélsőséget, az üres híd állapotát sem tartósítja, nem terheli értelmetlenül a környező úthálózatot és a környezetet” – vélekednek.

Finomhangolás kell

Ugyanakkor azt támogatják, hogy a hídon az autóbuszoknak és a kerékpárosoknak ne kelljen a dugóban araszolniuk. Ehhez a használat „finomhangolása” szükséges: hajthassanak be úgy a civil autósok, ami még nem jár torlódással.

Szakmai testület adhatna véleményt

Éppen ezért indítványozták, hogy a behajtásra jogosultak körére és a forgalmi rend részleteire független szakmai testület adjon javaslatot. Ennek jegyében felkérik a többek közt Közlekedéstudományi Egyesületet, és a Budapesti Műszaki Egyetemet, hogy a delegáltjaikból alakított független szakmai testület útján határozzanak meg egy kompromisszumos megoldást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Karácsony Gergely videója itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk forrása: Budapesti Közlekedési Központ (BKK.)