A szakminiszter úgy véli, hogy a légikikötő a kabinet tulajdonában van a legjobb helyen. Beszélt arról is, hogy egy olyan rendszeren dolgoznak, amelyben a vásárlók a lehető legkevesebb ráfordítással találhatják meg a legolcsóbb élelmiszereket.

Mindenképp megveszik

„A budapesti repülőtér egy stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos” – mondta el az Inforádió Aréna című műsorában a gazdaságfejlesztési miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Idén le akarják zárni a folyamatot

Nagy Márton kifejtette, az előkészítő megbeszélések már folynak a tulajdonossal az eladás feltételeiről és a vételi árról. Kifejtette, mindegyik fél számára fontos a megegyezés és a tranzakciót az év végéig szeretnék nyélbe ütni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jobb tulajdonos lenne a kabinet

„A magyar kormány sokkal jobban tudná fejleszteni a repülőteret, a befektetők is látják, hogy a kormány másfajta szemléletben többet tud ebből kihozni” – magyarázta a politikus, azt azonban nem tette hozzzá, pontosan mire is gondolt.

Monitoringrendszer az olcsó élelmiszerekért

Az interjúban beszélt arról is, hogy egy online árfigyelő rendszer kialakítását kezdték el megvalósítani a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közreműködésével. Ebben olyan élelmiszereket fognak megfigyelni, ahol nagy áremelkedést tapasztalnak. A vásárlók tudják majd követni az árak alakulását, látják, hogy olcsóbb vagy drágább egy termék – mondta Nagy Márton.

Beindult a munka

A fogyasztóvédelemmel közös projektben olyan termékeket keresnek majd, amelyek áremelkedése indokolatlanul magas volt, vagy amelyek az átlagosnál jelentősen kisebb áremelkedést mutatnak. Emellett munkacsoport foglalkozik a terméktanácsokkal.

Tudatosabb viselkedést kell mutatni

A cél pedig az, hogy a vásárlók a lehető lergolcsóbb termékeket tudják megvenni a lehető legkevesebb energiaráfordítással. „Sokkal tudatosabb viselkedési mintát kell felmutatni az állampolgároknak, és ehhez a cégeknek sokkal transzparensebbnek kell lenniük” – magyarázta a miniszter.

Nem csak az élelmiszereket követhetjük nyomon

„A fogyasztó keresse az olcsóbb terméket, és segítünk is, hogy megtalálja. Ez nemcsak az élelmiszerre fog kiterjedni, hanem tartósabb termékekre is” – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a kereskedelmi és az ipari adatok januárban rosszabbak lettek, mint a piac várta.

Kérdés, lesznek-e válság előtti rezsiárak

Kitért az energiaárakra is. Nagy Márton fontosnak tartja, hogy ebben a tekintetben eltűnt a bizonytalanság. ugyanakkor a háborús fejlemények számítanak az egyik kulcskérdésnek. Azonban vannak benne kétségek, hogy az árak visszatérnek-e a válság előtti szintre.

Ezért kellett a kissebb postákra lakatot tenni

Szó esett a Magyar Posta átalakításáról. Azt hangoztatta, a liberalizált piacon a hatékonytalan működést meg kell szüntetni, ezért volt szükség néhány kis forgalmú posta bezárására. „A postát rendbe kell tenni, jobban oda kell figyelni” – fogalmazott a miniszter.

A leveleket ki kell vinni

Nagy Márton ugyanakkor hozzátette, ki kell hozni a maximumot és a magyar állam számára a legolcsóbb működést kell biztosítani. Ugyanakkor jelezte, a levélkézbesítést akkor is működtetni kell, ha az veszteséges. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

(Kiemelt képünk saját illusztráció.)