Következő üteméhez érkezik a 22. kerületi Tóth József utca, Kossuth Lajos utca, Nagytétényi út és Mária Terézia utca csomópontjában készülő körforgalom építése, ezért augusztus 28-ától, hétfőtől ideiglenes forgalomkorlátozásokra, változásokra kell számítani a környéken. A Budapesti Közlekedési Központ alábbiakban összefoglalja a közúti közlekedést érintő változásokat. A közösségi közlekedést érintő forgalmirend-módosításokról a társaság később ad tájékoztatást.

Körforgalom építés

Budafok-Tétény közlekedését meghatározó útfelújítás zajlik a 22. kerületben. A BKK beruházásában a következő ütemmel folytatódik a körforgalom építése a Tóth József utca–Kossuth Lajos utca–Nagytétényi út–Mária Terézia utcai kereszteződésben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Forgalomkorlátozás

A körforgalom-építés augusztus 28-án, hétfőn kezdődő üteme szükségszerűen forgalomkorlátozásokkal, illetve átmeneti változásokkal jár. A BKK mindent megtesz annak érdekében, hogy az ott lakók és az arra közlekedők igényeit a lehető legjobban kiszolgálja, és egyúttal biztosítsa a munkavégzéshez szükséges területet is.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Épül a körforgalom

Zajlanak a munkák

Fotó: BKK

Gyalogosfolyosó

A Mária Terézia utcában és a Kossuth Lajos utcában a gyalog közlekedők változatlanul használhatják a járdákat. Az épülő csomóponti környezetben a gyalogosok számára a munkaterület és a forgalmi sávok között gyalogosfolyosót alakítanak ki.

Közúti változások: ezekre érdemes figyelni

A budafoki körforgalom-építés következő üteme miatt augusztus 28-ától, hétfőtől a Nagytétényi úton déli irányból haladva már be lehet balra kanyarodni a Tóth József utcába;  a Kossuth Lajos utca és a Tóth József utca közötti torkolatot lezárják, a Kossuth Lajos utca a Donszky Árpád utca felől zsákutca lesz, de a parkolóhelyek megmaradnak; a Kossuth Lajos utca lezárása miatt a Mária Terézia utca ideiglenesen kétirányú lesz a Tóth József utca és a Donszky Árpád utca között, ezért ezen a szakaszon megszűnik a parkolási lehetőség.

Van, ami egyirányú lesz

A Pécsi utcai csomópontot az új helyén, a Donszky Árpád utcával szemben alakítják ki, és már minden irányban használhatják az arra közlekedők; a Tóth József utca ideiglenesen egyirányú lesz a Nagytétényi út és az Alsó Sas utca/Nefelejcs utcai behajtó között a Pannónia utca irányába; az Alsó Sas utca és a Nefelejcs utca mindkét irányból megközelíthető marad; a Tóth József utca egyirányúsítása miatt a buszok közlekedésének biztosítása érdekében megszűnik a parkolási lehetőség a Sörház utca Nagytétényi út felé vezető (páratlan) oldalán;

Ideiglenes várakozási tilalom

Ideiglenes várakozási tilalmat vezetnek be továbbá a Kereszt utca egyes szakaszain, valamint a Kálváriahegy utca Péter Pál és Knoll József utca közötti szakaszának mindkét oldalán; a Sörház utca egyirányú lesz a Pannónia utca és a Garamvári Szőlőbirtok közötti szakaszon a Nagytétényi út felé, az alsóbb szakaszra pedig a Nagytétényi út felől csak célforgalomként engedélyezett a behajtás.

Térképen a változások

Fotó: BKK

Gyorsabb és biztonságosabb közlekedés

A BKK beruházásában tehát körforgalom épül a Tóth József utca, Kossuth Lajos utca, Nagytétényi út és Mária Terézia utca csomópontjában, illetve megújul az útpályával párhuzamosan haladó kerékpárút is, hogy gyorsabban és biztonságosabban lehessen a kerületben közlekedni. A beruházás során a BKK a Donszky Árpád utcai csomópontig felújítja a hozzá csatlakozó Mária Terézia utcát, ahol csaknem 350 méter hosszú buszsávot létesítenek, segítve az autóbusszal közlekedők gyorsabb haladását;  átépítik a Donszky Árpád utca és Budafok-Belváros vasútállomás közötti, Mária Terézia utcai kereszteződést; felújítják a járdákat és a szegélyeket, akadálymentes gyalogos-átkelőhelyeket alakítanak ki, ezért a lakók és a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá válik az útszakasz.

A közvilágítás korszerűsítése

Ezen túlmenően korszerűsítik a közvilágítást; elvégzik a szükséges víziközmű-, illetve távközlési hálózatok kiváltását, valamint több mint 20 fát telepítemek és 880 cserjét ültetnek el.

Az eddig elvégzett munkák

Az eddig elvégzett munkák során megújult a Mária Terézia utca páros oldalán az aszfaltburkolat, elkészült a csapadékcsatorna, befejeződött a vízvezeték-építés, az elektromos kábelek áthelyezése, valamint a tűzcsapok elhelyezése, 21 fát pedig átültettek a nagytétényi kastélyparkba. A beruházás többek között kerékpárút- és körforgalomépítéssel, illetve a közvilágítás korszerűsítésével folytatódik, és várhatóan még az idén befejeződik.

Tovább haladnak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK mindent megtesz a fejlesztések megvalósításáért. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó munkák közül elkészült a Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítása. Forgalmas útszakaszok újultak meg Újpalotán, és folyamatban van a Határ út metróállomáshoz kapcsolódó gyalogos-aluljáró akadálymentesítése. Az útfelújítási program eleme az újpesti István út és a Pozsonyi utca tervezése, a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve, illetve elkezdődött a Budakeszi út–Zugligeti út és a Budakeszi út–Szilágyi Erzsébet fasor–Hűvösvölgyi út csomópont fejlesztésének tervezése.

Információk

A BKK rendszeresen frissülő, egyszerűen használható gyűjtőoldalon teszi könnyen kereshetővé és átláthatóvá az információkat az egyes projektjeiről. Ezen a linken a társaság összes érdemi beruházása – jelenleg több mint 130 projekt – megismerhető, és ez a szám folyamatosan növekszik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: BKK