Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.

Drágulás

Az úthasználati jogosultságok eltérő mértékben drágultak az idén, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. weboldalán közzétett díjtáblázat szerint az országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet a tavalyi 46 850 forintnál, az éves megyei matricák ára pedig 5720 forint a tavalyi 5450 forint után. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jelentős emelés

Jelentősebben nőtt a rövidebb időszakokra szóló jogosultságok ára. A személygépkocsik esetében (D1 díjkategória) a havi matrica ára 8900 forint a tavalyi 5210 forint után, a tíz napig érvényes matrica pedig 5500 forintra drágult az előző évi 3820 forintról.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az utolsó pillanat

Az útdíjfizetési szolgáltató tapasztalatai szerint az új éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra. Január 31-én éjfélkor több mint 3 millió éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége járt le, két nappal korábban, azaz vasárnapig még csak kicsivel több mint 1,3 millió darab 2023-ra szóló éves matricát vásároltak a NÚSZ adatai szerint.

Lejárt

A 2023-as éves országos és megyei matricák a díjköteles gyorsforgalmi úthálózaton 2024. január 31-én éjfélig használhatók.

Új szolgáltatás

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) új szolgáltatást vezetett be. Elérhetővé vált ugyanis egy olyan online felület, ahol bárki lekérdezheti, hogy egy adott járműhöz milyen érvényes autópálya-matrica tartozik. 

Volt rá igény

A NÚSZ Zrt. arról számolt be, hogy az ügyfélszolgálatuktól a telefonálók 20%-a azt kérdezte, hogy van-e e-matricájuk és meddig érvényes az, ha van. Összesen tavaly körülbelül 25 ezer ilyen kérdésre válaszoltak. Ezzel a felülettel várhatóan mind az autósok, mind az ügyfélszolgálaton dolgozók élete egyszerűbbé válik.

Itt érhető el

Az online lekérdező felületet a társaság megújult honlapján, a nemzetiutdij.hu weboldalon lehet elérni. Arra a kérdésre lehet választ kapni, hogy az adott pillanatban van-e érvényes autópálya-matrica az adott járművön. Az adatokat a NÚSZ Zrt. saját adatbázisából lehet lekérdezni.

Nincs más hiteles felület

A NÚSZ Zrt. felülete az egyetlen pontos és hivatalos felület, ahol a pályamatricák kapcsán tájékoztatást lehet kapni. Teljesen mindegy, hogy valaki hol és miként vásárolta a matricát, a rendszerben látszik, ha érvényes. Ugyanúgy mutatja a rendszer, ha valaki benzinkúton veszi meg az e-matricát mintha online tenné vagy éppen SMS-ben.

Gördülékenyen működik a lekérdezés

Nem kell előzetesen regisztrálni, a nélkül is lehet használni a felületet. Amit kérni fog a rendszer, az a jármű felségjelzése és a rendszáma. Ezt követően listázásra is kerülnek az érvényes matricák.

Ezeket az adatokat lehet megtudni a matricák kapcsán

Csak az éppen érvényes matricákról lehet tájékozódni. A lekérdező megtudhatja, hogy az egy vagy akár több e-matrica milyen típusú, meddig érvényes. Ha több vármegyére vonatkozóan is tartozik egy autóhoz érvényes e-matrica, akkor mindegyik vármegye felsorolásra kerül.

Ez történik, ha nem talál a rendszer érvényes matricát

Ilyenkor a felületről egyetlen klikkel eljuthatsz arra a felületre, ahonnan hivatalos forrásból vásárolhatsz e-matricát. Nem kell aggódnod azon sem, hogy milyen kategóriájút válassz. a felület ugyanis segít az eligazodásban.

Milliós nagyságrendben vesznek e-matricát az emberek

Évente körülbelül 15 millió autópálya-matricát adnak el, amit nagyjából 6,5-7 milllió járműhöz vásárolnak. Többségében az autók tulajdonosai veszik a matricákat, elsősorban őket célozza az újonnan bevezetett szolgáltatás. A lekérdező felületet bármikor lehet használni.

Aki bizonytalan, jobb, ha ellenőrzi a jogosultságát

Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy még érvényes a matricád, érdemes néhány másodpercet rászánni, hogy ellenőrizd ezt. Az új felületen keresztül mindenfajta kényelmetlenség nélkül megteheted ezt. Nincs hozzá másra szükséged, mint internetkapcsolatra és egy okostelefonra, tabletre, laptopra vagy asztali gépre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció