2023. október 31-ig érvényesek a 2022/2023. tanévre vagy annak II. félévére szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok, valamint azoknak a tanulóknak a diákigazolványai, akik a 2022/2023. tanévben töltötték be 16. életévüket. A lejáró diákigazolványokat október végéig kell érvényesíttetni.

Október 31.

A BKK felhívja a szülők és a diákok figyelmét, hogy a lejáró diákigazolványokat október 31-ig érvényesíttetniük kell. A továbbiakban (a lenti kivételtől eltekintve) csak így vehetik igénybe kedvezményesen a budapesti közösségi közlekedést. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fontos

A 2023. október 31-én lejáró diákigazolványokkal vásárolt, legkésőbb 2023. október 31-ei kezdőérvényességű tanulóbérletek a rajtuk jelölt időszakban, de legkésőbb 2023. december 1-én 02:00-ig használhatók a BKK járatain. Ez a határidő vonatkozik a később lejáró (éves, negyedéves és szemeszterre szóló) bérletekre is, ezért is fontos a diákigazolványok október 31-ig történő érvényesítése a következő tanévre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Újabb fejlesztés

Ahogyan arról a BudaPestkörnyéke.hu is beszámolt már az M1, M2 és M3 metróvonalakon is elérhető az akár 10 másodperccel gyorsabb egylépéses érvényesítés a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint.

Minden metróvonalon

A társaság közlése szerint október elejétől már az összes metróvonalon elérhető a gyors, egyszerű, NFC-s jegyérvényesítési lehetőség. Az egylépéses jegyérvényesítést lehetővé tevő, NFC feliratú matricát az 1-es, a 2-es és a 3-as metróvonal bejáratánál elhelyezett hagyományos jegyérvényesítő készülékek környékén kell keresni.

Gyorsabb

A 4-es metróban, illetve a földfelszíni járműveken már hetek óta üzemben lévő rendszernek köszönhetően négy lépéssel, így akár tíz másodperccel is gyorsabban kezelhetik jegyüket vagy bérletüket az utasok.

Nem kell megnyitni az app-ot

Hozzátették, hogy az NFC-s érvényesítéshez nem szükséges megnyitni a BudapestGO applikációt. Elég feloldani az okostelefonokat, majd az NFC-matrica előtt stabilan tartani 1-2 másodpercig.

Felismeri

Az NFC-technológia segítségével a BudapestGO applikáció felismeri, ha a készüléken van érvényes vásárolt jegy vagy bérlet, és automatikusan érvényesíti a jegyet vagy beolvassa a bérletet – hangsúlyozták a posztban.

Itt találod

A BKK a honlapján közölte azt is, hogy az M3-as és M2-es metró bejáratainál a hagyományos jegyérvényesítő készülékek alatt, az M1-es földalattin pedig a készülék felett helyezik el az NFC-matricákat az elkövetkezendő hetekben.

Marad a régi is

Mindemellett a kódbeolvasásos jegyérvényesítés is elérhető marad, tehát a BKK azoknak is biztosítja a digitális jegyek használatát, akik jobban kedvelik a korábban megszokott jegyérvényesítést. A jelenleg forgalomban lévő okostelefonok legnagyobb része rendelkezik NFC-olvasóval, ezért érdemes áttérni a gyorsabb, egylépéses jegyérvényesítésre.

Az utasok negyede már digitális jeggyel közlekedik

A cég rámutat: egyre többen vásárolják és tartják a jegyüket, bérletüket a telefonjukon; a legfrissebb adatok alapján az utasok negyede már digitális jeggyel közlekedik. Éppen ezért fontosnak tartják, hogy a mobilos jegy- és bérlethasználat minél egyszerűbb és gyorsabb legyen. Az NFC-technológia bevezetése ennek fontos állomása – szögezték le. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: BKK