Komoly mérföldkőhöz érkeztek a Nemzeti Atlétikai Stadion kivitelezési munkái: beemelték az utolsó, előszerelt acélszerkezeti elemet a 2023-as Atlétikai Világbajnokságra készülő létesítményen.

Beemelési munkálatok

A kivitelező csapat július 12-én kezdte meg az acél tetőszerkezeti elemek beemelési munkálatait, az utolsó elemet pedig december 1-jén helyezték el. A négy és fél hónapig tartó folyamat során ez átlagosan 10 elemet jelentett havonta. Egy darab tetőszerkezeti elem súlya 100 tonna – írja a Magyar Építők.

Gyémánt alakú acélelem

A szakemberek által beemelt gyémánt alakú acél elemből összesen 48 darab került a helyére, mely által a létesítmény elnyerte végleges formáját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Kiemelkedő technológia

A folyamat nemzetközi szinten is kiemelkedő technológiai megoldásokkal valósult meg. A szerelési technológiának köszönhetően zavartalanul és gördülékenyen zajlott a tetőszerkezet kivitelezése, a többi munkafázissal párhuzamosan.

Különleges járművek

Minden elemet a helyszíni összeszerelést követően egy erre a feladatra használt, kifejezetten nagyméretű áruk szállítására alkalmas különleges járművel juttattak el egy speciális lánctalpas daruhoz, amely segítségével végleges helyükre kerültek a tetőszerkezeti elemek. A nagyszabású munkafolyamat részesei voltak a projekt vezetői is, akik a beemelés előtt aláírták az utolsó elemet.

Ilyen lesz a stadion

Kábeltető

Az acél és a kábeltető szerkezetért a KÉSZ Csoport felelt. A projekt fő kivitelezője a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium, építtetője pedig a Beruházási Ügynökségként eljáró BMSK Zrt. A projekt lebonyolító – műszaki ellenőre a Főber Zrt. – Óbuda-Újlak Zrt. konzorcium.

Csak feltételekkel támogatta a Városháza a stadiont

2019 októberében Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a 2023-as budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban. Akkor a főpolgármester az alábbi öt pont teljesítését várta a kormánytól. Akkor azt mondták, ha az általa kért feltételek teljesülnek, akkor támogatja az atlétikai vb-t és az ahhoz szükséges stadion felépítését.

A főváros feltételei

  1. Az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötven milliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra.
  2. A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsport beruházások lennének.
  3. Olyan beruházást szeretnének látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja.
  4. Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.
  5. A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

Ferencvárosnak nem érdeke

A sajtótájékoztatón akkor Baranyi Krisztina, a 9. kerület polgármestere azt mondta, hogy Ferencvárosnak nem igazi érdeke, hogy újabb sportlétesítmény épüljön, hiszen a területén van a Groupama Aréna, és ott fog felépülni egy húszezer fős csarnok is. A 9. kerületi polgármester azt várná el, hogy az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások a budapestiek érdekét szolgálja. Olyan rendezvényközpontot akar, ami nemcsak sportcélokat szolgál.

40 ezres stadion

Budapest 2018 decemberében nyerte meg a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázatban szerepelt egy a Duna-part mellett, Ferencváros déli részén illetve Észak-Csepelen felépítendő atlétikai központ is. A vb-re egy 40 ezres stadion készül el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Képek forrása: Magyar Építők