Mivel Fejér megyében korábban csak egy lehajtója volt az M1-es autópályának, ezért a szabályozás miatt nem kellett rá megyematrica. A 2020. nyarán átadott szárligeti csomópont türelmi idejének lejártával azonban ez megváltozott. Érdemes figyelni, különben sok tízezres bírságot kaphatsz a nyakadba.

Eddig elegendő volt 4 db megyematrica

Az M1-es autópályán a Szombathely és Budapest közötti ingázáshoz eddig négy megyematricára volt szüksége azoknak, akik nem vásároltak országos matricát, de rendszeresen közlekedtek a két település között. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

20 ezeret lehetett spórolni

Ez D1 kategóriában (motorkerékpár, személyautó) úgy nézett ki, hogy az éves 44.600 forintos országos matrica helyett 4×5.200, azaz 20.800 forintba került a négy megyematrica, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére – írja a 112press.hu.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Teherautóknak nem volt árelőnye

D2 kategóriában (kisbusz, teherautó) már elolvadt ez az árelőny, hiszen ott a megyematrica 10.390 forintba került, azaz a 44.600 forintos országos matrica helyett 41.560 forintot kellett fizetni a négy megyematricáért.

Emelkedtek az árak

2022-ben emelkednek az árak és mivel nem láttunk szembetűnő figyelmeztetést a Fejér megyei változásról, ezért erre kiemelten felhívjuk a figyelmet: Már kell matrica az M1-re a Fejér megyén átautózóknak is.

Eddig nem kellett Fejér megyei matrica

A jelenlegi szabályozás szerint minden megyematrica a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Azaz eddig ha valakinek volt Komárom-Esztergom és Pest megyére megyematricája, akkor a Fejér megyei M1 autópályaszakaszra nem kellett, hiszen összesen egy csomópont volt ott, a 39-es kilométerszelvényben található bicskei, azaz a két szomszédos megye matricája lefedte Fejér megyét is.

Új autópálya lehajtó

2020. júniusában átadták Fejér megyében a 48-as kilométerszelvényben megépült szárligeti lehajtót, akkor azonban ez nem változtatta meg a Komárom-Esztergom megyei matrica érvényességét.  „A szárligeti autópályalejáró megnyitásával nem változik meg a Fejér, és Komárom-Esztergom megyei autópályamatricák érvényességének határa. A Komárom-Esztergom megyei matricával rendelkező autósok a bicskei csomópontig, a Fejér megyei matricát használók továbbra is Tatabánya-Óvárosig vehetik igénybe az M1-est”  – tájékoztatott a Magyar Építők portál.

Már kell Fejér megyei matrica is

Az alábbi, 2021. év végén megjelent hivatalos közlemény alapján viszont nem biztos, hogy mindenki kapcsol, miről is van szó: “A Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes.” Ez azt jelenti, hogy már kell matrica azoknak is, akik áthajtanak Fejér megyén az M1-es autópályán, hiszen csak így közlekedhetnek jogszerűen a szárligeti és a bicskei lehajtó között.

Drágultak a matricák

Az   éves megyematrica ára 5450 forintra emelkedett, míg az éves országos matrica ára 46.850 Ft. Így öt megyematricáért D1 kategória esetén 27.250 forintot kell fizetni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Autópálya-matrica árak 2022

Kiemelt kép: M1-es autópálya – Fotó: BPK