Az augusztustól életbe lépő rezsiszabályok részleteit a lakossági rezsiszámlák is tartalmazni fogják – közölték a kormány honlapján, közben az éjjel megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely a nagycsaládosok kedvezményeiről szól. Mindeközben a magyar gáztárolókba folyamatosan ömlik a gáz, már 51,34 százalékon állnak.

Másként néznek majd ki a számlák

Az augusztusban kibocsátott lakossági gáz- és áramszámlákon feltüntetik, hogy a kormány az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett díj alkalmazását írta elő. A számlák tartalmazni fogják továbbá, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül mekkora lett volna a fizetési kötelezettség az elszámolt időszakban, és azt, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően mennyit takarított meg a lakossági fogyasztó – közölték a kormány honlapján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagycsaládosok kedvezménye

Közben péntek éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint a nagycsaládosokat megillető földgáz árkedvezményről szóló kormányrendeletet 2022. december 31-ig bizonyos eltérésekkel kell alkalmazni. Ezzel az új rezsirendelet hiányosságát pótolták, mivel az még nem tért ki a nagycsaládos kedvezményre külön, ígéretet viszont tettek rá, hogy az változatlanul megmarad. Bevezették továbbá a rezsivédelmi szolgáltatást, mely innentől állami feladat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Kedvezményes gáz

A Kormány új rendelete rögzíti, hogy 2022. augusztus 1-jétől a nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultság megállapítása esetén a jogosult három gyermek esetén kedvezményes földgázmennyiségen felül további 20 520 MJ, valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10 250 MJ kedvezményes mennyiségre jogosult felhasználási helyenként és naptári évenként.

Töltik a gáztározókat

Az is friss hír, hogy megfelelő ütemben halad a hazai gáztárolók feltöltése. Augusztus 1-jére az európai uniós gáztárolási rendelet előírásaihoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi tárolókban. Az eddig betárolt 3,25 milliárd köbméter az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka.

51,34 százalékos töltöttség

Az augusztus 1-jei adatok szerint az öt magyarországi gáztárolóba 3,25 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami az összkapacitást tekintve 51,34 százalékos töltöttséget jelent.

Betárolási ütemezés

Az európai uniós gáztárolási rendeletben előírt betárolási ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig 5 éves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter.

Előírt mennyiség

A rendelet augusztustól novemberig havi bontásban írja elő az egyes országok számára betárolandó mennyiségeket – tájékoztat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció