A Fővárosi Közgyűlés költségvetési vitája előtt beszédet mondott Karácsony Gergely főpolgármester. Elmondta: a főváros semmiféle ultimátumot, zsarolást nem fogad el a kormánytól. A Lánchíd felújítása idén elkezdődhet, az előző városvezetés költségvetés-tervezetét pedig blöffnek nevezte, a jelenlegiről azt mondta: szociális és gondoskodó.

Kifeszített a főváros idei költségvetése, mégpedig a kormány miatt – mondta a főpolgármester a nyitóbeszédében. Mint mondta az ország GDP-jének 40%-a Budapesten termelődik. Ennek mindössze 2,7 %-áról dönthetnek a budapestiek megválasztott vezetői. Ez az arány Berlinben 22, Varsóban és Prágában pedig 7%-nál is magasabb.

A budapestieknek elegük van abból a látszatból, hogy a kormány valamiféle kegyet gyakorol akkor, amikor a forrásokról tárgyal a fővárossal. A kormány nem szívességet tesz, amikor közpénzből, közfeladatokat finanszíroz. Budapest az ország motorja, ha ez leáll baj lehet. Budapestnek többet kell visszakapnia az itt megtermelt javakból.

A Lánchíd felújítása halaszthatatlan feladat, a munkálatok idén elkezdődhetnek – mondta Karácsony Gergely.

A város vezetője a színházakról is beszélt. Mint mondta: „Felelősségünk, hogy megvédjük a színházak szabadságát. Álságos és méltatlan az a zsarolás, amit a kormány tegnap megfogalmazott” – mondta a főpolgármester.

Itt arra célzott Karácsony Gergely, hogy a kormány kedden bejelentette: felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy dönt, hogy nem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé – közölte tegnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban azt is elmondta a közgyűlés előtt, hogy semmiféle, zsarolásnak nincs helye, amikor a város kulturális sokszínűsége a tét. “Várjuk tehát a kormányt a tárgyalóasztalhoz annak érdekében, hogy a fővárostól elvont pénzt miatt finanszírozni nem tudott színházakról egyeztessünk” – fogalmazott a városvezető.

Karácsony Gergely a költségvetéssel kapcsolatban azt is elmondta, hogy más európai nagyvárosok mintájára létrejön a részvételi költségvetés. 1 milliárd forintról közvetlenül a választók dönthetnek. A pénz elosztásáról több körös online véleménynyilvánítás után ősszel lesz végleges határozat. A főpolgármester teljes beszédét alább lehet megnézni.

Kiemelt kép: Korábbi felvétel – Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén, a Városháza dísztermében 2019. november 5-én – Forrás: Budapest.hu