Jelentősen bővült az eladó ingatlanok kínálata a Balatonnál, mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal több a hirdetés most, mint egy éve ilyenkor, az árak pedig az elmúlt egy évben reálértelemben véve csökkentek, sőt, a déli parton nominálisan is. Meglepő, de a legtöbb eladó inkább Budapesten és környékén vásárolna, na és persze külföldön.

Egyre több ingatlan eladó

„Jelentősen bővült a kínálat a Balatonnál, miközben az ingatlanárak helyben toporognak, aminek első jelei már 2022 nyarán láthatók voltak, a tendencia azóta egyre erősebb” – összegezte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20 százalékkal közötti mértékben bővült a kínálat. A legnagyobb magyarországi ingatlanhirdetési felületen tapasztaltak szerint a kereslet tavalyhoz képest élénkült a január–februári időszakban, de még nincs azon a szinten, mint 2022 első két hónapjában. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Drágább, mint Budapest

2023-ban nagymértékű, közel 40 százalékos keresletcsökkenés volt az év első két hónapjában, idén viszont 13 százalékkal bővült az érdeklődések száma, de még meg sem közelíti a két évvel ezelőttit. A tavalyi és az idei első két hónap adatait összevetve az látszik, hogy mind a déli parton és környékén, mind az északi parton, sőt, a Kis-Balaton környékén is nőtt az érdeklődés: 13–23 százalékkal többet regisztráltak, kevesebb csak az északi part környéki, azaz nem tóparti településeken volt. A balatoni piacon azt érdemes látni, hogy hiába lassult, az árak bizonyos régióban drágábbak, mint Budapest – írja a BalatonKörnyéke.hu hírportál.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Miért van több eladó ingatlan a Balatonnál?

A balatoni ingatlanok a családi vagyonportfólió részét képezhetik, sokaknak kiváló befektetési forma volt ez 2015–2022 között. Az árak 2018 után kilőttek, a Covid idején pedig még jobban drágultak a tó környékén a nyaralók. Szerencsés egybeesés, hogy a legnagyobb ívű árnövekedés közben a tulajdonosok aktívan tudták használni a balatoni ingatlanjaikat, a karantén idején sokan oda is költöztek.

Vissza Budapestre és környékére

Szabadulni akarnak aranyáron vett balatoni nyaralóiktól a tehetős magyarok, akik közül egyre többen vesznek második otthont maguknak Budapesten és környékén vagy a mediterrán országokban. A külföldi ingatlanvásárlási motivációk közé tavaly a magas infláció és az alacsony magyarországi lakáskiadási hozamok előli menekülés.

Siófokról mennének el a legtöbben

A legtöbb eladó ingatlant Siófokon hirdetik, szám szerint most is mintegy 2,5 ezret, pontosan annyit, mint egy évvel korábban. Miközben minden második déli parti eladó nyaraló siófoki, a második legnagyobb piacot Keszthelyen, a harmadik legtöbb eladó nyaralót pedig Balatonfüreden találjuk. A Balaton környékén tavaly az első két hónapban látványosan nagyobb a kínálat, mint egy éve, most 9470 eladó nyaraló van a piacon a tavalyi 8347 helyett. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Balatonfüred – Fotó: Balatonkörnyéke.hu