A világ ma már az automatizálás felé tendál, és aki nem szeretne lemaradni, annak érdemes ezzel lépést tartania. Az ipari automatizálás fontos lépés a termelékenység javításában és a költségek hosszú távú csökkentésében. Ebben segítenek a különféle automatizációs eszközök és berendezések, mint például a frekvenciaváltó. Cikkünkben bemutatjuk!

Mi az a frekvenciaváltó?

Jellemzően a háromfázisú aszinkron motorok esetén szokták alkalmazni. Ez a berendezés képes a motor fordulatszámának fokozatmentes megváltoztatására azzal, hogy módosítja a frekvenciát. Így nincs szükség bonyolult mechanikai megoldásokra a szabályozhatóság eléréséhez.

A működése sem annyira bonyolult, hiszen a frekvenciaváltó először átalakítja a váltakozó áramot egyenárammá. Majd egy közbenső kondenzátoron áthaladva a megfelelő értékre egyengeti a feszültség hullámzó értékeit. Amint ez megtörtént, úgy az egyenfeszültség visszaalakítható váltakozó feszültséggé, ami által már szabályozhatóvá válik a motor is.

Mire használják a modern iparban?

A villanymotorok önmagukban nem lennének szabályozhatóak, azaz adott fordulatszámon, adott nyomaték mellett tudnának működni. Bizonyos helyzetekben ezzel nincs is probléma, azonban a legtöbb területen fontos a paraméterek szabályozhatósága. 

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen fordulatszámmal forog egy keverő az élelmiszeriparban; ahogy az is lényeges, hogy mekkora nyomatékot mekkora méretben és költségek mellett tud kifejteni egy villanymotor. Ebben segít a frekvenciaváltó.

A modern iparban számtalan berendezésben vannak ilyenekkel felszerelt villanymotorok. Vegyük például a szállítószalagokat, a szivattyúkat, a kompresszorokat, a ventilátorokat és az iparban található egyéb motorok szabályozását is.

Melyek a frekvenciaváltó előnyei? 

Ez a berendezés segít a motorok energiafelhasználásának csökkentésében, ezáltal a környezetbarát működés megvalósításában is. A kisebb, de optimalizált motorok ugyanis a kevesebb áramot igényelnek a kiegészítő berendezés miatt. 

Lényeges a hosszabb motorélettartam, mivel az optimalizált működéssel akár kímélhető is a motor akkor, amikor nincs szükség a teljes kapacitásra. Emellett a magasabb hatékonyság elérésében is szerepet játszik egy frekvenciaváltó, hiszen a motor adott fordulatszám mellett adott nyomaték leadására képes a frekvencia változtatásával.

Ipari automatizálás szerepe

A gyártás ma már elképzelhetetlen lenne automatizálás nélkül, hiszen nemcsak a termelékenység, hanem a hatékonyság növelésében is nagy szerepet játszik. Éppen ezért számos olyan berendezés és eszköz található meg a piacon, amelyek segítenek elérni a kitűzött célokat. 

Az intelligens gyártási folyamatok főszereplői az előre beprogramozott vezérlők, amelyek kiadják az utasítást az adott gépnek. Ezután a berendezés elvégzi a feladatot a megfelelő hajtásrendszer segítségével, majd az érzékelő és visszajelző eszközök ellenőrzik az eredményt, majd visszacsatolást adnak. 

Az automatizált gyártás során az operátornak csupán el kell indítania a gépet egy gomb segítségével, vagy visszajelzést kell adnia a gép számára akár egy hibajelzés esetén is. Így lehetőség van a humán erőforrás jobb szervezésére, ezáltal a gyártási volumen növelésére úgy, hogy nem szükséges több alkalmazottat foglalkoztatni. 

De miért fontos a hajtásrendszer ebben a folyamatban? 

A villanymotorok tulajdonképpen elvégzik azt a feladatot, amit a vezérlő utasításba adott. Ezek felelnek ugyanis a mozgatásértforgatásért és akár a precízen szabályozott tevékenységekért is. A háromfázisú aszinkron villanymotor azonban önmagában erre nem feltétlenül képes, ezért szükséges hozzá egy frekvenciaváltó

Ez a plusz berendezés szabályozható fordulatszámot és nyomatékot képes elérni a frekvencia megváltoztatásával, emellett bármilyen helyzetben megállíthatóvá válik a motor, és ezáltal például egy szállítószalag is. 

Amennyiben frekvenciaváltóra lenne szüksége a gyártás hatékonyságának növeléséhez, úgy érdemes szétnézni a Lenze termékpalettáján. Számos típussal és kivitellel találkozhat a weboldalukon, így biztosan megtalálja az ön számára a megfelelő darabot!

Fotó: Lenze

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.