Az egykori belügyminisztert, Kuncze Gábort és az egykor népszerű showmant, Friderikusz Sándort is meghallgatja kedden a bíróság a Fenyő János meggyilkolásával kapcsolatos Gyárfás-ügyben.

Ismert tanúk jönnek

Ismert tanúk meghallgatásával folytatódik kedden a Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult büntetőper a Fővárosi Törvényszéken – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint Póta Péter bíró holnap tanúként hallgatja ki Kuncze Gábort, egykori SZDSZ-elnököt, Horn Gyula volt belügyminiszterét, valamint Friderikusz Sándort, Fenyő barátját is. A volt belügyminisztert a Fenyő János meggyilkolása ügyében újraindított nyomozás során hallgatták ki a rendőrök. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Titkos 120 oldalas akta

Az ügy hátterében az áll, hogy Perczel Tamás, Fenyő pszichológusa és bizalmasa 2004-ben húsz órán keresztül beszélt a Kapu című folyóirat főszerkesztőjének, Brády Zoltánnak Fenyőről, megemlítve azokat is, akiknek érdekükben állt a halála. Így például Gyárfás Tamásról és Princz Gáborról, a Postabank elnökéről is szólt. A beszélgetésről készült anyag egy részében pedig szerepel az is, amikor Perczel arról beszél, hogy Horn Gyula kormányfő és belügyminisztere, Kuncze is tudott Gyárfás és Fenyő üzleti háborújáról. Perczel egyebek mellett azt is elmondta Brádynak, hogy Fenyő János 120 oldalas dossziét juttatott el ­Kuncze Gáborhoz Gyárfás Tamás állítólagos bűncselekményeiről.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Konczéhoz kerülhetett

Az információkat állítólag Fenyő a hatósági és politikai kapcsola­tait is felhasználva magánnyomozókkal, illetve újságírókkal gyűjtette és rendszereztette. Perczel Tamás szerint Fenyő beszámolt az állítólagos bizonyítékokról Kunczénak, aki elkérte az iratokat, ám sokáig nem történt semmi. Hatvan nap után a médiacézár egyik rendőrségi informátora jelezte, a dosszié eljutott a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) vezetőjéhez, Kiss Ernőhöz is, azonban az anyagból addigra eltűnt húsz oldal.

Horn Gyula is tudhatott róla

A dosszié híre eljuthatott Horn Gyulához is, aki 1997 őszén magához rendelte Fenyő Jánost, és közölte vele, hagyja békén Gyárfás Tamást, béküljenek ki. A néhai Perczel Tamás szerint ekkor fagyott meg a levegő Fenyő körül, valakik levették a kezüket róla, és védtelenné vált. Horn környezetéből szivárgott ki, hogy a miniszterelnök állítólag egy mondattal zárta a Fenyő-eligazítást: „Erről az emberről levesszük a kezünket” – a hírek szerint csak ennyit mondott.

Kuncze tagadta

Kuncze Gábor a rendőrségi tanúkihallgatásán tagadta, hogy bármilyen dossziét is átvett volna Fenyő Jánostól.  Az állítólag konkrét neveket, időpontokat, összegeket tartalmazó iratok azt kívánták alátámasztani, hogy a Gyárfás érdekeltségé­ben álló Nap TV Angol utcai építkezéséhez kapcsolódó, áfacsalás miatt indult büntetőeljárást miként manipulálták.

Eltűnt iratok

A legfrissebb hírek szerint nemhogy a 120, hanem a százoldalas dosszié sincs meg. A Gyárfás elleni vádemelést megalapozó iratok között mindenesetre nem szerepelnek.

A meggyilkolt Fenyő jó barátja volt Friderikusz

Friderikusz Sándor jó barátságot ápolt Fenyő Jánossal, akivel közös sítúrára indultak volna a médiamogul halála utáni napon. Azt mondta telefonon, hogy elmegy előbb a fodrászához, és utána elmegyünk vacsorázni, ahol megbeszéljük ezt a dolgot. A következő hír vele kapcsolatban az volt, hogy megölték, ami nem kis sokk volt számomra – vallotta a rendőröknek Fenyő János halálának napjáról Friderikusz Sándor 2018 júniusában.

Rendszeresen tartották a kapcsolatot

Az Index szerint Friderikusz a rendőrségen azt is elmondta: 1986-ban ismerte meg a korábban még fotóriporterként a médiában dolgozó Fenyőt, amikor könyvet írt a tragikusan elhunyt Molnár Csilla szépségkirálynőről. Fenyőt azért kereste akkor meg, mert ő is fotózta, ismerte Molnárt és a rendszerváltás után már befutott showmanként rendszeresen tartotta Fenyővel a kapcsolatot.

Sokat tudhat Friderikusz

Fenyőről a showman a vallomásában azt mondta: „Fenyő agresszív volt, de mellette rendkívül nagyszívű is.” Friderikusz arról is beszélt, hogy Fenyő nagyon tisztelte Várszegi Gábort, a Fotex tulajdonosát, amolyan apa-fiú kapcsolat volt az övéké, de Horn Gyula egykori kormányfőt is azon emberek közé sorolta, akikre Fenyő felnézett. Friderikusz vallomása szerint a szocialista miniszterelnök úgymond a mentora volt, és Horn kicsit úgy tekintett Fenyő Jánosra, mint nevelt fiára.

Látványos gyilosság a Margit híd közelében

A Fenyő-gyilkosság valójában egy kivégzés volt, amit 1998. február 11-én hajtottak végre a 2. kerületben a Margit utca sarkán. A gépfegyveres támadásban Fenyő a helyszínen életét vesztette, az eset pedig az 1990-es évek végén Magyarországon zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága volt – írja a Kékvillogó.hu hírportál.

A vád szerint az egykori tévés volt a gyilkosság megrendelője

A vád szerint az egykori NapTV tulajdonosa, Gyárfás Tamás a Fenyő Jánossal fennálló üzleti, elszámolási viták miatt bízta meg az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert, hogy öljék meg a vállalkozót. A vádirat szerint Portik Tamás szervezte meg a gyilkosságot, a feladatra pedig Jozef Rohácsot bérelte fel.

Fordulatos nyomozás

A Fenyő-gyilkosság nyomozása meglehetősen fordulatos volt. A gyilkosság elkövetéskor használt gépfegyvert és ruhákat nem sokkal később egy kapualjban megtalálták. A gépkocsit, amit használtak, két hónappal később találta meg a rendőrség, ebben újabb bizonyítékokat sikerült rögzíteniük.

Közel jutottak a tetteshez

Kezdetben különböző, összesen három, az albán maffiához sorolható személyeket gyanúsítottak az elkövetéssel, de DNS mintájuk nem egyezett a helyszínen a gyilkos által hátrahagyott mintákkal. A nyomozás többször is megakadt, végül négy év után, 2002. február 5-én lezárták. Kovács Lajos rendőr nyomozó szerint nagyon közel jutottak a megbízóhoz, de bizonyíték nem volt.

Kitálalt a pszichológus

Perczel Tamás, a meggyilkolt Fenyő János egykori pszichológusa és bizalmasa végstádiumú rákos betegként 2004-ben videóvallomást tett, ebben meglehetősen nyíltan beszélt a vállalkozó viselt dolgairól, valamint ellenségeiről, közülük is kiemelve Fenyő „örökösét”, Székely Herbertet, valamint Princz Gábort, a Postabank egykori vezérét és Gyárfás Tamást, akik mind saját médiaérdekeltségeiken keresztül kerültek összetűzésbe vele a halála körüli években.

Újranyitották az ügyet

2005 májusában a vallomás hatására újranyitották az ügyet, de csak az elkövetés után 15 évvel, 2013-ra jutott el a rendőrség oda, hogy meg tudta nevezni gyanúsítottjait, azaz egyebek mellett az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot és társait.

Életfogytiglant kapott a gyilkos

Roháč DNS-ét csak 2011-ben azonosították az eldobált ruhákon és a fegyveren. Az ügy elhúzódása miatt vizsgálat indult többek között a labor ellen is, amely ezeket a teszteket végzi. Utóbbinál mulasztást állapítottak meg. 2017-ben Roháč másodfokon jogerősen életfogytiglant kapott Fenyő meggyilkolásáért, azonban a megrendelő kilétére még nem derült fény.

Kihallgatták a megbízót

Az ügy akkor kapott újabb lendületet, amikor 2018. március 22-én a rendőrség emberölésre való felbujtással – mint Jozef Roháč közvetlen megbízóját – gyanúsítottként hallgatta ki Portik Tamást a Fenyő-gyilkossággal gyilkossággal kapcsolatban.

Letartóztatták Gyárfást, mint a megbízó megbízóját, vagyis felbújtót

2018. április 17-én a rendőrség előállította és emberölésre való felbujtással gyanúsítva kihallgatta Gyárfás Tamást a gyilkossággal kapcsolatban. Sajtóértesülés szerint a gyanúsítás alapja egy hangfelvétel, melyen Gyárfás Portik Tamással beszélget a később Jozef Roháč által meggyilkolt Fenyő Jánosról. 

Gyárfás mindent tagad

Az egykori tévés, Gyárfás Tamás a kihallgatás során mindenre kiterjedő vallomást tett, tagadta a terhére rótt cselekményt, és panaszt jelentett be a gyanúsítás, valamint az őrizetbe vétel ellen. A Fővárosi Főügyészség megállapította, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, ezért a panaszokat elutasította.

Vádat emeltek Gyárfás ellen

2019. július 30-án a Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt vádat emelt Gyárfás Tamás ellen, azóta is szabadlábon védekezhet.

Gyárfás egykori stúdiójában működik ma a HírTV

Érdekességnek számít, hogy az autó, melyben a médiavállalkozót meggyilkolták, a mai napig forgalomban van, illetve a Gyárfás Tamás birodalmának tekintett reggeli műsor, a NapTV egykori épületeiben működik ma a Fidesz párttévéje a HírTV. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Friderikusz Sándor – Forrás: Youtube/Friderikusz Podcast