Egy év alatt rengeteg ember költözött ki az agglomerációba. A dugók ellenére roppant népszerű Budapest környékén élni. A fővároson belüli költözések célpontja tavaly a külső kerületek voltak: a legtöbben a 18. kerületbe mentek, a második és harmadik helyen pedig a 16. és a 17. kerület áll. Sok vidéki megyéből Budapestre és Pest megyébe költöztek.

A külső kerületek egyértelmű fölényét hozták a tavalyi költözések a fővároson belül. Az országon belül pedig Pest megye és Budapest mellett a szomszédos megyék a legkedveltebbek – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely az országon belüli vándorlást, költözéseket vizsgálta a KSH adatai alapján.

Megtorpanhat a belvárosi drágulás üteme

Budapesten belül tavaly közel 40 ezren költöztek másik kerületbe. Az elköltözők és odaköltözők különbsége alapján a 18. kerület volt a legkedveltebb, több mint 700-zal többen mentek oda, mint ahányan eljöttek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a költözési adatokból tényszerűen is látszik, hogy a belső kerületekben elsőként látható és jelentős lakásdrágulás sok ott élőt késztetett arra, hogy magas áron adja el a lakását és a külső kerületekben egy nagyobb, esetleg jobb minőségű lakásba költözzön.

A külső kerületek lakásai továbbra is olcsóbbak mint a belső kerületekben lévő társaik. A budapesti költözések elemzéséből kiderül az is, hogy az érintettek jellemzően a közelben lévő, kijjebb eső kerületekbe mentek.

A legtöbben például a 14. kerületről a 16-ra váltottak, ők adják az összes fővárosi költöző közel két százalékát. A 13. kerületből távozók legnagyobb része a szomszédos 4. kerületet választotta, a 11. kerületből elköltözők pedig a 22. kerületben találtak új otthont.

Tovább nő az agglomeráció lakossága

Ha az elköltözőket is számba vesszük, akkor a fővárosban a mérleg negatív: több mint 3 ezerrel kevesebben költöztek be ugyanis, mint ahányan elmentek. Budapestről tavaly több mint 20 ezren költöztek ki agglomerációs városokba és községekbe, részben emiatt Pest megye népessége 13 ezer fővel nőtt. Balogh László hozzátette, hogy a budapesti kiköltözési hullám a dinamikus lakásdrágulás miatt jövőre is folytatódhat, ez pedig mérsékelheti a fővárosi áremelkedés ütemét.

Egy év alatt tehát ismét rengeteg ember költözött ki az agglomerációba. A dugók ellenére roppant népszerű Budapest környékén élni, hiszen akinek nem kell ingáznia, annak jelentősen javulhat az életminősége. Ez részben életszervezés és munkahelyek kérdése.