A kormány hétfőtől 480 forintban maximálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, amivel hozzájárul a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Maximum 480 forint

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendelet értelmében a benzinárstop már a benzin és gázolaj nagykereskedelmi árára is vonatkozik, azaz a kormány legfeljebb 480 forintban határozza meg a benzin és gázolaj literenkénti árát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megmenekülnek a kisebb benzinkutak

Az intézkedés célja, hogy a kiskereskedelmi egységek ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat, ezzel megmenekülhetnek a csődtől a kisebb benzinkutak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Május 15-ig van érvényben az árstop

A tavaly novemberben bevezetett benzinárstop május 15-ig érvényben marad, emiatt a magyar emberek a gázhoz és áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik legalacsonyabb árat fizetik Európában.

Nagykereskedők fizetik a költségeket

Ezzel eldőlt, hogy a tavaly novemberben bevezetett intézkedés költségeit már nemcsak a kiskereskedelem képviselői, a benzinkutak üzemeltetői, hanem a nagykereskedők is viselik.

Egymás után zártak be a kutak

A piaci folyamatok, az emelkedő olajár miatt az elmúlt hetekben tartósan veszteségesen működtek az üzemanyagtöltő állomások, magasabb áron szerezték be ugyanis az üzemanyagot, mint amelyen értékesítették (480 forint a hatósági ár) és sorra jelentették be a bezárásokat – írja a Portfolió.

Elszálló olajár

Az orosz-ukrán háború nyomán ismét elszálló olajár mellett felerősödtek azok a vélemények, miszerint az üzemanyagárak tartósan magasan ragadhatnak, ezzel pedig folyamatosan növekedett volna az üzemanyag-kiskereskedők vesztesége.

Literenként 10 forintot buktak

Most a kormány ezt előzi meg, melynek köszönhetően a kutak üzemeltetői is fix 480 forinton kapják meg az üzemanyagot. Mindezektől függetlenül a benzinkút-üzemeltetők kénytelenek lesznek veszteséget elkönyvelni, hiszen – bár az értékesítésen közvetlenül nem buknak literenként már 8-10 forintokat – az egyéb költségeik (fenntartás, épület, bérköltségek, egyebek) így sem térülnek meg.

Az agglomerációban készül a magyar üzemanyag

Magyarországon a legtöbb üzemanyagtöltő-állomáson a Mol agglomerációban lévő, százhalombattai finomítójában készült üzemanyagokat forgalmazzák, a magyar olajcég a piacvezető a nagykereskedelmi piacon, ezen felül jelentősebb mennyiség érkezik az OMV schweháti és a Slovnaft pozsonyi finomítójából, az import összességében a hazai forgalomnak közel 15-20 százalékát teszi ki. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció