A fertőzések leginkább a fővárosban és a környékbeli településeken összpontosulnak, ezért Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerda este. Budapest főpolgármestere, egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy ne lazítsanak még a fővárosban.

Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna. A legrosszabbra készülünk, de a legjobban reménykedünk – mondta a miniszterelnök szerda este a közösségi oldalán.

Orbán Viktor hangsúlyozta: megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan, szigorú menetrend szerint kell eljárnunk. Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területeken élők védelmét továbbra is fenn kell tartani.

A fertőzések leginkább a fővárosban és a környékbeli településeken összpontosulnak, ezért Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak – közölte a miniszterelnök.

Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd. Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, éttermek, kávézók teraszai és kerhelységei megnyithatnak, szabadtéri strandok látogathatóak lesznek.

A másfél méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása a tömegközlekedésen azonban kötelező lesz. Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják, és az időseket arra kérte a miniszterelnök, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat. Péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak majd, mondta végezetül Orbán Viktor.

A kormány szerdai ülésén tárgyalta a május 3. utáni új kijárási szabályokat, Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján hangsúlyozta: a korlátozások enyhítése csak fokozatosan és szigorú menetrend szerint történhet majd – írja a 24.hu.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden arról beszélt, hogy a korlátozások lazításánál figyelembe kell venni a területi különbségeket, hiszen a fertőzöttek nagy része Budapesten és Pest megyében található.

Reagált a főpolgármester

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán reagált a miniszterelnök bejelentésére. Ezt írta: “Örülök, hogy a kormány megfogadta a javaslatomat és országosan kötelezővé tette az arc eltakarását, maszk vagy sál viselését az üzletekben és a közösségi közlekedésben. És azzal is egyetértek, hogy – sajnos – még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsük a korlátozó intézkedéseket. Remélem, a kormány, a csak számára hozzáférhető információk alapján, megfontoltan döntött az ország többi részét érintő enyhítésekről. Budapest újraindítási stratégiájának kidolgozása nem történhet a városvezetés bevonása, az információk megosztása nélkül.” – fogalmazott a főpolgármester.

Kiemelt kép: Orbán Viktor, miniszterelnök – Forrás: Facebook/Orban Viktor