A rendőrség adatai alapján az agglomerációban az első tíz legproblémásabb város között hat a budai, négy pedig a pesti oldalon van. Budapest környékén a legbiztonságosabb három város Monor, Üllő, Pilisvörösvár, a legveszélyesebb pedig Pomáz, Budakeszi és Gödöllő.

A Budapest környéki agglomeráció 84 települése közül 30 város. A legnagyobb a 65 ezres Érd, a legkisebb pedig az 5500 lakosú Zsámbék. Öt olyan város van az agglomerációban, amelynek a lakossága 30 ezer felett van, ezek Érd, Dunakeszi, Szigetszentmiklós, Vác és Gödöllő. 20 és 30 ezer fő között hat település szerepel, míg a legnagyobb mezőny a 10-20 ezres lakosságú városoké.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Egy év betörési adatai

A betörési statisztikákat a rendőrség honlapján szereplő hivatalos adatokból állítottuk össze. Csak a 2017. és 2018. májusa között eltelt egy évben elkövetett ingatlanbetöréseket vettük figyelembe. A statisztikában csak azok a betörések szerepelnek, amelyeket rendőri intézkedés követett.

A legtöbb és legkevesebb betörés

Az agglomeráció lakásbetörési dobogójára Érd, Gödöllő, Budaörs kerülhetne fel. Egy év alatt ezeken a településeken történt a legtöbb ingatlanbetörés. Pilisvörösvár, Üllő és Zsámbék lakói viszont szerencsésnek mondhatják magukat, mert náluk alig volt néhány betörés.

A legveszélyesebb városok: Pomáz, Budakeszi, Gödöllő

Sokkal pontosabb képet kaphatunk azonban akkor, ha 10 ezer lakosra vetítjük a lakásbetörések számát. Az így kapott lista alapján láthatjuk ugyanis azt, hogy mely település lakóinak van nagyobb esélye arra, hogy hozzájuk törnek be. Ez alapján a Pomáz, Budakeszi és Gödöllő a három legkevésbé biztonságos város az agglomerációban, míg Pilisvörösvár, Üllő, Monor a három legbiztonságosabb.

Az érdiek kicsit megnyugodhatnak, mert ugyan összességében náluk történt a legtöbb ingatlanbetörés, azonban a magas lakosságszám miatt nem  ők a legesélyesebbek arra, hogy pont hozzájuk fognak betörni. Ezen a listán ők a 8. helyre kerültek. Vagyis Pomáz, Budakeszi, Gödöllő, Szentendre, Gyál, Budaörs és Vecsés lakóinak az elmúlt egy év adatai alapján nagyobb esélyük van arra, hogy legközelebb hozzájuk törnek be.

Az alábbi táblázatban a 10 ezer lakosra jutó betöréses bűncselekmények számát láthatjátok, vagyis a lista tetején szereplő városok lakóinak van a legnagyobb esélyük arra, hogy betörnek az otthonukba.

Az agglomeráció legveszélyesebb városainak listája

1.Pomáz11,7
2.Budakeszi8,8
3.Gödöllő8,3
4.Szentendre8
5.Gyál7,9
6.Budaörs7,7
7.Vecsés7,2
8.Érd7,2
9.Halásztelek6,9
10.Törökbálint6,9
11.Maglód6,4
12.Gyömrő6,2
13.Fót6,1
14.Dunaharaszti4,9
15.Pécel4,8
16.Göd4,8
17.Ócsa4,4
18.Szigethalom4,4
19.Veresegyház4,4
20.Isaszeg4,3
21.Dunakeszi4,1
22.Kistarcsa3,9
23.Vác3,8
24.Biatorbágy3,8
25.Szigetszentmiklós3,7
26.Zsámbék3,6
27.Budakalász3
28.Pilisvörösvár2,2
29.Üllő1,9
30.Monor1,4

A betöréseket tekintve az agglomeráció legveszélyesebb települése, Pomáz betöréstérképét nézve úgy tűnik, hogy a város legészakibb és a dél-keleti része tűnik biztonságosabbnak.

Amikor a második legproblémásabb település, Budakeszi betöréstérképét nézzük, úgy tűnik, hogy a Fő úttól nyugatra élők vannak jobb helyzetben, hiszen kevesebb a betörést jelző barna ikon. Persze ha rápillantunk a képbe lógó II. és XII. kerület adataira, akkor a Budakeszin élők fellélegezhetnek.

A harmadik legrosszabbul szereplő város, Gödőllő esetében azt látjuk, hogy a település nyugati, észak-nyugati felén egyáltalán nem történt betörés az elmúlt egy évben.