A függönykészítés elsőre talán nem hangzik túl bonyolult műveletnek, pláne, hogy szinte mindegyik egyenes varrással készül. Ennek ellenére érdemes kétszer is megfontolni, mielőtt belevágnánk a műveletbe. A megfelelő alapok és ismeretek nélkül ugyanis nagy valószínűséggel kudarcra van ítélve a projekt, arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénzt is kidobunk az ablakon. Akik mégis úgy döntenek, hogy belevágnak, azoknak következzen néhány jótanács.

Mennyi anyagot vegyek?

A gyönyörű és funkcionális függönyhöz vezető út első lépése és mindennek az alapja a pontos méretvétel. Hogy mennyi szövetet kell vásárolni a függönyökhöz, az főként az ablak méretétől függ fejléccel, szegélyléccel együtt. Ezek alapján viszonylag pontosan behatárolható, hogy mekkora anyagmennyiségre lesz szükségünk. Aranyszabály, hogy a kevesebb ebben az esetben nem több – vagyis ne spóroljunk a matérián, különben kellemetlen meglepetésben lesz részünk a függönykészítés végeztével.

Az anyag kiválasztása

függönyvarrás következő mozzanata a megfelelő anyag kiválasztása. Sokan tévesen úgy gondolják, ez egyet jelent azzal, hogy rábökünk az első darabra, amelyiknek a színe és/vagy mintázata megtetszik. Egy jótanács: igyekezzünk olyan árnyalatok mellett dönteni, amelyek harmonizálnak egymással és a szoba stílusával. Emellett csínján bánjunk a minták mennyiségével is – a túlzsúfolt függöny ugyanis egyáltalán nem szép látvány.

A matéria színe mellett azonban más dolgokra is figyelni kell, beleértve a szövet súlyát, vastagságát, erezetét stb. Tehát mielőtt elhamarkodott kiadásokba bocsátkoznánk, tájékozódjunk a függönyünkhöz használni kívánt anyag tulajdonságairól.

A megfelelő szerszámok

A szövet mérésére és vágására szolgáló eszközök ismerete segít abban, hogy a végeredmény vonzó megjelenésű legyen. A görgős vágóeszközökkel például nemcsak egyenes irányban tudjuk szabni az anyagot, hanem körkörös vagy négyzet alakot is vághatunk vele. Ugyanígy érdemes néhány próbaöltést végezni a varrógéppel, ha eddig még nem nagyon állítottuk azt szolgálatba. Sajátítsuk el készség szintjén a készülék használatát, hogy valóban egyenes vonalakat varrjunk vele, és ne akadjunk el a művelet közepén.

Milyen stílusú függönyt szeretnék?

Ha első alkalommal készítünk függönyt, ajánlott valami egyszerűbbel kezdeni, amibe nem törik rögtön bele a bicskánk és megy el az egésztől a kedvünk. Egy szimpla megjelenésű, egyenes függönypanel remek kiindulópont, mielőtt bonyolultabb projektbe vágnánk a fejszénket. Egy rokokó vagy barokk stílusú függöny elkészítéséhez ugyanis nem kevés gyakorlás és kézügyesség szükséges. Ha már gond nélkül mennek az alapok, utána következhetnek a különféle paszományok, bújtatóházak, tépőzárak és egyéb díszítőelemek.

Semmi baj nincs azzal, ha úgy döntünk, hogy magunk szeretnénk elkészíteni függönyeinket. Ha viszont hirtelen felindulás vezérli kezünket, akkor inkább bízzuk profikra a munkát, mivel számos buktató jöhet útközben, amelyek igencsak próbára tehetik pénztárcánkat és türelmünket. Tipp: Budapesten az Arany Fotel kárpitosműhelyben különleges import matériák elegyednek több, mint 60 év függönyvarrási tapasztalatával. Kollégáikra a kezdeti tervezési szakasztól az anyagmennyiség számításán át a függöny felszereléséig mindenben lehet számítani.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!