Budapest környékén hétvégén felzúgnak a fűnyírók. Sokan dühösek azért, hogy miért hétvégén, pláne vasárnap kell füvet nyírni. Az ingázóknak szinte csak ilyenkor van idejük, de vannak olyan lakók is akik nagyívben tesznek az együttélés szabályaira, és a csendrendeletre.

Az agglomeráció szinte minden településén megszavazták a képviselők az adott közösségre vonatkozó csendrendeletet. Ezek között vannak megengedőbb és szigorú megoldások.

A legtöbb önkormányzat hétköznapokon reggel 6 és este 8 óra között engedi a zajos kerti munkákat, például a fűnyírást. A hétvégéket figyelembe véve jól látszik mely önkormányzatok a megengedőek vagy éppen szigorúak.

Nagy a szigor Pátyon

Az agglomerációban az egyik legszigorúbb szabályozás Pátyon van érvényben. A 10 ezer lakosú településen vasárnap az önkormányzat egyáltalán nem engedélyezi a zajkeltést, így a fűnyírást sem. Szombatos este 8-ig lehet zajongani, hétköznapokon pedig 8 és 20 óra között kell megoldani a zajos munkákat.

Érd megengedőbb, de 1 milliós lehet a bírság

Budapest környékének legnagyobb, 65 ezres városában Érden közepesen erős a szabályozás. Itt hétköznap 8-19 óra között, szombaton és munkaszüneti napokon pedig 9-12 óra között lehet zajongani, vagyis Érden nyugodtan lehet füvet nyírni vasárnap délelőttönként.

Ha valaki Érden megsérti a szabályokat, nem csak szembe kerül a közösségi együttélés alapvető szabályaival, hanem jogkövetkezményekre is számíthat. Egy önkormányzati rendelet alapján ugyanis aki nem megfelelő időpontban nyírja a füvet, vagyis zajong, az helyszíni bírságot kaphat a nyakába, nem is keveset. Magánszemély 50 – 200 ezer forint közötti összegre, jogi személy, vagyis egy cég pedig akár 1 millió forintos bírságra számíthat.

Mogyoród a laza hely

A legmegengedőbb szabályozásra jó példa Mogyoród. Az Észak-Pest környéki település hivatalos honlap partnere a mogyorodi.hu oldal azt írja, hogy náluk nincs pontos időkorlát meghatározva a zajkeltés tilalmára vonatkozóan. A körülmények döntik el, hogy egy zajkeltés szükséges, illetve indokolt-e és ezt tűrniük kell-e a szomszédoknak. Mint írják: a helyi szokások alapján elmondható, hogy egy kertes családi házas övezetben vagy egy volt zártkertben nem szokatlan a szombat délelőtti, délutáni, esti házkörüli munka és zaj. Ugyanakkor általában nem elfogadható az éjszakai és a hajnali fűnyírás, barkács gépek használata vagy a napi rendszerességgel végzett, hosszantartó zajkeltés – áll a helyi portálon.

Feszültségek csökkentése

A fűnyírás és az úgynevezett zajongás esetére is elmondható, az amit a nemrég a Gyüttmentek kontra tősgyökeresek vitájáról írt cikkünkben mondott prof. Dr. Németh Erzsébet szociálpszichológus, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanára, aki egyébként sokáig az agglomerációban, Gyömrőn és Pécelen élt. Szerinte azzal tehetünk a legjobbat, ha „megértjük a másikat és megpróbáljuk az ő szemével is nézni magunkat, mindig jót tesz és csökkenti a feszültséget.”