Idén januárban 12 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba Magyarországon, mint egy évvel korábban – közölte a Carinfo.hu, a DataHouse adatai alapján. Az is beszédes adat, hogy visszaszorulóban vannak a dízelüzemű járművek eladásai.

Visszaesés

Visszaeséssel indult az év a magyar autópiacon, januárban ugyanis 8867 új autót helyeztek forgalomba, amely 12,3 százalékos csökkenést jelentett 2020 azonos időszakához képest. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Koronavírus

Azt ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy tavaly januárban még nem volt hatással a koronavírus-járvány a magyar autópiacra, nem befolyásolta a magánszemélyek és a vállalatok vásárlásait – írja a Porfolio.hu.

Szerény növekedés

Érdemes felidézni, hogy a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete év eleji előrejelzésében úgy számolt, hogy 140 ezer új személyautót értékesíthetnek majd Magyarországon 2021-ben, amely szerény kétszámjegyű növekedést jelentene a tavalyi eladásokhoz képest.

Neked ajánljuk:

Vakcinákra vár a piac

Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy a mintegy 10 százalékos piacbővülés feltétele, hogy a hatékony vakcináknak köszönhetően a koronavírus-járvány további gazdasági nehézségeket nem okoz, az élet fokozatosan visszatér a normál kerékvágásba.

Több benzines, kevesebb dízel

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete friss anyagában arra is felhívta a figyelmet, hogy az értékesítésben a benzines autók túlsúlya érzékelhető a dízelek kárára, ami a széndioxid kibocsátás szempontjából nem jó folyamat, míg más károsanyagok oldaláról nézve kedvezőbb.

Kevés a hibrid

A full és konnektoros hibrid autók részaránya EU viszonylatban relatíve nagy, mintegy 4,5%, azonban látjuk, hogy a piac méreteihez képest volumenében még mindig alacsony, és a növekedés mértéke egyelőre mérséklődött – tették hozzá.

Suzuki az első

Az értékesítési adatok alapján januárban a legtöbb eladott autó Suzuki volt. A lista második helyén a Ford állt 1016 darab eladott új személyautóval és 11,5 százalékot megközelítő piaci részesedéssel, őket követte a Dacia, a Fiat és a Toyota.

Kishasznojárműveknél a Ford van a topon

Januárban 1772 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, közel ugyanannyit (5 darabbal kevesebbet), mint egy évvel korábban. Az egyes márkák közül a legtöbbet, 621 darabot, a Fordból adták el a magyar autópiacon, a márka piaci részesedése több, mint 35 százalék volt. A lista második helyén a Fiat következett 247 eladott járművel, míg a harmadik helyet a Toyota szerezte meg 217 darabos értékesítéssel januárban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BPK