Furcsa helyzetbe került Törökbálint fideszes polgármestere, ő lesz a főpolgármester irányítása alatt álló Szabad Városok Szövetségének az első kormánypárti polgármestere. A helyi képviselő-testület hét ellenzéki tagja ugyanis a polgármester akarata ellenére beszavazta a szervezetbe Törökbálintot. A helyi polgármester azt mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy mérges a döntés miatt, de jogkövető és részt vesz majd a szervezet munkájában, sőt mondanivalója is lesz Karácsony Gergelynek.

A polgármester nem akarta

A törökbálinti önkormányzat a polgármester akarata ellenére elfogadott egy határozatot, ez alapján a város csatlakozik a Karácsony Gergely irányítása alatt álló, Budapestet és több ellenzéki vezetésű települést tömörítő Szabad Városok Szövetségéhez.

Politikai akció

A polgármester telefonon azt is elmondta a portálunknak, hogy színtiszta politikai akcióról van szó, a 2019-es választás óta megérkezett a pártpolitika Törökbálintra is. Ő úgy látja a Szabad Városok Szövetségéhez történő csatlakozás hátterében a Momentum áll.

Ellenzéki pártok szószólói

A képviselő-testületi ülésen a Somogyi Bálint Márton polgármester-párti képviselő szerint színtiszta politikai nyilatkozatról van szó, nincs szakmai indoka. Szerinte a Törökbálinti Holnap Egyesület az előterjesztés alapján nem civil szervezet, hanem az ellenzéki pártok szószólói.

Sok korrupciós ügy

Szőke Péter, a Törökbálint Holnap Egyesült képviselője a 24.hu kérdésére azt mondta, a csatlakozás ötlete akkor fogalmazódott meg a helyi ellenzékben, amikor Karácsony Gergely felvetette az uniós pénzek újfajta elosztását. Szőke szerint a sok korrupciós ügy miatt Magyarországon és a környező országokban nem oda, és nem úgy jutnak el az uniós támogatások, ahol és ahogy szükség lenne rájuk, ezért lehet abban ráció, hogy a korrupciós csatornákat kikerülve direkt az önkormányzatok kapják meg a brüsszeli pénzek legalább egy részét. Egy ilyen új elosztási rendszerből pedig Törökbálint is profitálhatna.

Nem igazi indok

Törökbálint polgármestere a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak elmondta: néhány hete szavazott meg a képviselő-testület egy olyan projektet, amelyben közvetlenül jut a település uniós forráshoz, vagyis az az indok, hogy a települések nem juthatnak közvetlenül brüsszeli pénzekhez, nem igaz.

Mondanivalója is lesz

Elek Sándor azt is elmondta portálunknak, hogy részt fog venni a testület munkájában, sőt mondanivalója is lesz. Javasolni fogja például, hogy a Szabad Városok Szervezete nevéből vegyék ki a „Szabad” szót, mert ez most így sértő más településekre nézve, amelyek szabadok, de nem annak állítják be őket.

Nincs ellenzéki képviselő

A legutóbbi testületi ülésen a Karácsony Gergely szervezetéhez történő csatlakozást hét ellenzéki képviselő szavazta meg. A polgármester a következőket nyilatkozta: Az, hogy “ellenzéki szavazatokkal “ nem tudom értelmezni hiszen egy városnak nincsenek ellenzéki képviselői.

Soha sem merült fel a nagypolitika

Régen veszek részt a várospolitikai életben, ilyen-olyan támogatással bekerült képviselők között de soha sem merült fel nagypolitika, nagypolitika irányából érkező megközelítés a város ügyeivel kapcsolatban – írta nekünk a polgármester, majd így folytatta:

Kötelező a polgármesterre nézve

Helyesbítek, 2019-ig nem merült fel, de ez mára megváltozott a Törökbálintiak legnagyobb megdöbbenésére. És ez így folyik már több mint egy éve, ülésről ülésre! Az idevonatkozó jogszabályok értelmében a képviselő-testület döntése kötelező a polgármester számára, mérlegelési lehetősége nincs. Jogkövető vagyok tehát így fogok eljárni. A személyes részvételemet garantálni nem tudom, az időpontoktól függ, de ez gondolom természetes – tette hozzá Elek Sándor, Törökbálint polgármestere.

Karácsony Gergely örül

Karácsony Gergely kifejezetten örül, hogy fideszes polgármester által irányított település is csatlakozott a V4-ek főpolgármesterei által alapított együttműködéshez. A 24.hu kérdésére azt közölte: A járványnak és a válságnak sincs pártállása, úgy minden egyes település érdeke kell legyen, hogy az önkormányzatok hozzájussanak az uniós válságkezelő segítséghez. Annak, hogy ez a segítség el is jusson az emberekhez, és ne megint a kiváltságos oligarchák zsebében landoljon, az önkormányzatok bevonása a garanciája.

Több települést is csatlakozásra kér

Karácsony elmondta, hogy az elmúlt napokban is bővült a szabad városok együttműködése, és a következő napokban csatlakozásra kéri majd levélben az ország önkormányzatait, fideszes és ellenzéki vezetésű, független polgármester által irányított testületeket egyaránt.

Kiemelt kép: Elek Sándor, Törökbálint polgármestere – Forrás: Facebook/Elek Sándor