Fiataloknak és terhes nőknek sem ajánlja a 3. oltás felvételét Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem professzorával, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára készített interjút.

Járványhullám

Az új variánsok járványhullámot csak akkor tudnak létrehozni, ha kellő számú kitett egyén van, azaz olyanok, akik nem vették fel az oltást a koronavírus ellen − mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, akivel Fürjes Balázs készített interjút saját Youtube csatornáján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lesz negyedik hullám

A professzor szerint egészen minimális az esély arra, hogy valaki az oltottak közül súlyosan megbetegedjen a fertőzés miatt. Merkely Béla szerint valószínűleg lesz negyedik hullám, de egyáltalán nem lesz olyan súlyos, minta a második vagy a harmadik járványhullám.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Idősek és betegek oltassanak

A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogy a harmadik oltást leginkább azok számára javasolják, akiknek gyenge az immunrendszerük, vagy idősek. Mindenki más esetében a legfontosabb az, hogy az első két oltást felvegye, ugyanis az is hatalmas védettséget ad a vírus ellen.

Nekik nem ajánlja a 3. oltást

Merkely Béla azt mondta, hogy egyáltalán nem ajánlja az oltást a fiatalok számára. A várandós nőknek sem javasolja az oltás felvételét. Hozzátette, hogy annak örülne a legjobban, ha az első és a második körös oltások száma növekedne, mert az a legfontosabb. 

Van elég oltóanyag

Fürjes Balázs interjújában arra is rákérdezett Merkely Bélánál, hogy van-e elegendő oltóanya Magyarországnak. A professzor igennel válaszolt, sőt azt is elmondta, hogy egészségügyi dolgozóból sincsen hiány.

Túlélési esélyek

„Senki nem lehet biztos abban, hogy egy ilyen megbetegedést túlél, csak akkor, ha felveszi mind a két oltást”− mondta a beszélgetés végén Merkely Béla.

Közel 19 millió vakcina

Magyarországra eddig összesen 18,9 millió vakcina érkezett, amely 9,72 millió ember beoltására elég. Ez a felnőtt lakosság 120 százalékát jelenti, tehát teljes felhasználás mellett is jelentős mennyiség maradna az augusztus 1-jétől már kérhető harmadik oltásra – számolta ki a 24.hu.

Második oltás

Az oltási kedv azonban nem nő, sőt, százezren vannak, akik a második oltásukat már nem vették fel.

Harmadik oltás

A harmadik oltást augusztus 1-től lehet kérni Magyarországon. Az oltás felvétele regisztrációhoz kötött, a második és a harmadik között 4 hónapnak kell eltelnie. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fürjes Balázs és Merkely Béla beszélgetését itt tudod megnézni

Kiemelt kép: részlet a videóból – Forrás: Youtube