Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs szerint túl sok a hirtelen, egy időben bevezetett útlezárás, forgalomkorlátozás, sávlezárás a városban, ezen enyhíteni kell, úgyhogy rögtön három fontos dolgot ajánl, kér, követel. Mindezt a főpolgármesternek címezte egy Facebookos nyílt levélben. Cikkünk megjelenése után Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke reagált Fürjes Balázs felvetéseire, ezt a cikkünk végén lehet elolvasni.

Azonnali cselekvés

Fürjes Balázs szerint azonnali cselekvésre van szükség. Állítása szerint szakértők és a budapestiek javaslatait tolmácsolja Karácsony Gergelynek. „Én csak postás vagyok. Kérem a Főpolgármestert, fontolja meg ezek azonnali bevezetését – már holnaptól fellélegezhetne a város!” – írja a Hegyvidék kormánypárti országgyűlési képviselő-jelöltje. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Túl sok

A politikus szerint túl sok a hirtelen, egy időben bevezetett útlezárás, forgalomkorlátozás, sávlezárás. Túl sok keresztmetszet lett túl szűk egyidőben és ez megbénítja a forgalmat.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Nagykörúti bringasávok

Fürjes Balázs elsőként azt kéri, hogy a túl sok egyidejű felújítás idejére, legalább a közlekedési káosz felszámolásáig szüntessék meg a járdák és autósávok helyére fölfestett biciklisávokat. „Kérem, legalább ideiglenesen adja vissza az elvett sávokat az autós közlekedésnek, az elvett járdaszakaszokat a gyalogosoknak” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Hidegben kevesebben bringáznak

Közeleg a hideg és csapadékos idő, eleve sokkal kevesebben kerékpároznak a Nagykörúton, mint ahányan autóznak, villamosoznak, gyalogolnak, a rossz idővel még kevesebb lesz a biciklis,  most nagyon sokat segítene ez a lépés – teszi hozzá a kormánybiztos.

Villamosbarát jelzőprogram

Második pontként Fürjes Azt kéri, hogy „azonnal állítsák vissza a Nagykörúton a villamosbarát jelzőlámpaprogramot. Ez 350 000 villamossal utazó budapesti életét könnyítené meg.

Rossz a lámpa

Harmadikként azt kéri, hogy a Blahánál a körúton nagyon rövid a Népszínház utca és a Rákóczi út közötti szakasz. Itt rosszul lett beállítva a lámpa, a Népszínház utcából a körútra, jobbra a lámpánál kihajtókat gyakran blokkolja a körúti kocsisor, több zöldre sem tudnak kihajtani.

Átgyűrűzik

Mint fogalmazott: „az átgyűrűzik a Rákóczi-Körút kereszteződésbe és végképp megbénul az egész Blaha. Tisztelettel kérem, javítsák ki a jelzőlámpák programját, ahogy azt már Vitézy Dávid is kérte, hogy a Népszínház utcából legalább az első néhány autó egy zöldre ki tudjon kanyarodni és csökkenjen a torlódás” – írja Fürjes kormánybiztos Karácsony Gergelynek.

Presztizskérdés

A kormánypárti politikus azt kéri a főpolgármestertől, hogy „ne csináljon ebből presztízskérdést, és a budapestiek érdekében fontolja meg a segítő szándékú javaslatokat.”

Dugóhelyzet

Fürjes hozzáteszi: „Budapestnek főállású főpolgármesterre van szüksége. Most legyen a budapestiek élete, munkája, nyugalma az első, legyen a dugóhelyzet megoldása a legfontosabb” – írja az ellenzéki politikus.

Reagált a Városháza

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke így reagált a felvetésekre: “Fürjes Balázs államtitkár arra kért minket, hogy a szüntessük meg a biciklisávot a Nagykörúton a dugók csökkentése érdekében. Azt a biciklisávot, ami jelenleg nincs is a Blahán, hiszen a felújítás miatt a téren csak autós sáv halad át. Tehát a dugókat nem a Blahán jelenleg amúgy sem létező biciklisáv okozza, hanem a felújítás miatti 2×1 sávos korlátozás, no meg a sok autó.” – írja Balogh Samu, majd így folytatja:

Tervezettnél korábban lesz kész

“Ennyi erővel megszüntethetnénk a Kiskörúton lévő biciklisávokat is, több hatása annak sem lenne. Köszönjük a javaslatot. Megmondom, mit csinálunk ehelyett. Gyorsítottunk a felújítás ütemén, így a tervezettnél 10 nappal korábban, már most hétvégén visszaadjuk a Blaha csomópontot a közlekedésnek a korábbi kapacitás szerint. Na, így lehet tényleg csökkenteni a dugókat.” – tette hozzá Balogh Samu.

Össztűz

Karácsony Gergely a dugók miatt kormánypárti össztűz alatt áll. Az városban zajló átépítések, felújítások miatt több helyen valóban jelentős a torlódás, azonban a sajtó egy része azt sugallja, hogy korábban nem volt dugó, csak most vannak nagy torlódások. Úgy tűnik, Budapesten már a dugóból is politika lett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fürjes Balázs – Forrás: Facebook/Fürjes Balázs