Ma délután átadták az új, akadálymentes gyalogos és biciklis átjárót, amely megkönnyíti a budaiak mindennapjait a Széll Kálmán téren a Postapalota mellett, ezzel új kapu nyílt a 2. és a 12. kerület között.

Többé nem kell kerülni

„A gyalogosoknak, bicikliseknek, idősebbeknek vagy éppen a babakocsis családoknak, ha át akarnak jutni a szomszédos kerületbe, többé nem kell kerülniük, vagy felkapaszkodniuk a Várfok utcára” – olvasható Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán, majd így folytatja:

Nemzeti Bank fizette

„Az átjáró ötlete már korábban, a Széll Kálmán tér megújításakor is felmerült, ám ekkor elmaradt. De Vitézy Dáviddal nem hagytuk annyiban, és rávettük a Magyar Nemzeti Bankot, hogy szakmai együttműködésben a saját költségén – költségvetési forrás felhasználása nélkül – építse meg az új, akadálymentes átjárót.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A tér meghosszabbítása

Az új átjáró részben a Széll Kálmán tér meghosszabbítása, ezt az érzést fokozza, hogy a járószintre a térburkolattal megegyező andezit térkő került.

Rongálásbiztos

A falak és az álmennyezet rozsdamentes acélból készültek, így nemcsak időtállóak, de rongálásbiztosak isű. A burkolat különlegessége, hogy a más-más irányból ráeső fény hatására, különböző fényviszonyok között másképpen fog csillogni.

Pénzmúzeum

A megújuló Postapalotában 2022 márciusában Pénzmúzeum nyílik, a kiállítás pedig köztéri installáció formájában már az átjáróban elkezdődik majd, izgalmassá és színesebbé téve az új közlekedési folyosót.

Közös munka

Alig két hete jelentette be Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, hogy közös munkára kérte fel Karácsony Gergelyt. A közös pont a Nyugati pályaudvar felújítása. 36 világhírű építésziroda jelentkezett a feladatra, a győztes kiválasztását egy zsűri dönti el, ebbe hívták meg a főpolgármester mellett az 5. 6. és a 13. kerület polgármesterét is.

Ezt a területet alakítják át

Forrás: BFK

A világsztárok terepe lehet a főváros

„A világsztár építészek kevés pályázaton indulnak, mert nincsenek rászorulva. Ha részt is vesznek, azt döntően észak-amerikai, ázsiai vagy nyugat-európai projektek kapcsán teszik. De Budapest van annyira érdekes és titokzatos hely, hogy egy komoly kihívásra a legnagyobbak is felfigyeljenek.” – írja közösségi oldalán Fürjes Balázs.

Múlt és jövő

A fejlesztés eredményeként a Nyugati lesz a magyar főpályaudvar, ahol majd randevút ad egymásnak a múlt és a jövő. A pályaudvar 1877-ben átadott, impozáns, történeti csarnoka Gustave Eiffel tervezőirodájának munkája. Acélszerkezete már a 19. század végén is igazi építészeti bravúrnak számított. „A jövő pedig az a 21. századi, korszerű vasúti mélyállomás, amit a csarnok alatt építünk, a Városligetig tervezett zöldfolyosó és a pályaudvar épülete mellett születő vadonatúj városrész.” – írja az államtitkár.

Értékes terület

A Nyugati pályaudvar a belváros egyik legértékesebb része, kiterjedt vasúti üzemi területekkel. Megújításával 23,5 hektár, vagyis közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel és nyerhet teljesen új funkciót Budapest szívében. Új közpark, minőségi zöldterületek, kultúra, sport, középületek kaphatnak helyet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fürjes Balázs és Vitézy Dávid átadják az átjárót – Forrás: Facebook/Fürjes Balázs