Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás azt állítja, hogy a gengszterekre jellemző, úgynevezett visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Budaörs. Mindössze hat napja volt a városnak arról dönteni, hogy aláírják-e a szerződést a buszközlekedésről, helyközi bérletekről a Lázár János vezette minisztériummal. Wittinghoff Tamás azt is állítja, elrabolja Budaörs pénzét az állam és még csak megfelelő jogorvoslatra sincs lehetőségük.

A gazdagabb segít a szegényebbnek

Budaörs jómódú település, 8 év alatt csaknem 30 milliárd forintot fizetett szolidaritási adóként az államnak, hogy abból jusson a kevésbé jómódú településeknek. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere nem kérdőjelezi meg, hogy a gazdagabbak városok segítsék a szegényebb településeket, azonban nem tetszik neki az állami rablás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

5 milliárdot akarnak elvonni

A budaörsi polgármester szerda este arról beszélt az ATV-ben, hogy jövőre már évi 5 milliárdot akarnak elvonni Budaörstől, ez már a működésüket is alapvetően érinti. „Ez jócskán meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány.” – mondta a polgármester.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Minden tiltja

Wittinghoff szerint ezt tiltja az Alaptörvény, az önkormányzati törvény, illetve egy nemzetközi egyezmény, az Önkormányzatok Európai Chartája is.”

Többet fizetnek, mint amit kapnak

Budaörs az 5 milliárdos befizetéssel többet fizetne az államnak, mint amennyit onnét kap. Wittinghoff szerint – ha már így alakultak a dolgok – az lenne az elfogadható, hogy sem az állam nem fizet Budaörsnek, sem Budaörs az államnak, így lenne velük szemben igazságos.

Pereskednének, de nincs hol

A polgármester perre akarja vinni a dolgot, azonban mindenhonnét eddig vagy lepattantak, vagy elutasították őket, hiszen szerinte pontosan tudják, hogy egy önkormányzat nem mehet el az európai bíróságig.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere

Wittinghoff Tamás
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Igazságtalan dolgot kérnek Lázárék

A budaörsi polgármester azt is elmondta a műsorban, hogy a városközi Volánbusz közlekedéssel kapcsolatban Lázár János minisztériumával kell szerződniük, akik delegálják a feladat elvégzését a Volánbusznak. Szerinte igazságtalan, hogy a települések nem egységes áron tudnak szerződni.

Visszautasíthatatlan ajánlat

Wittinghoff Tamás elmondta, hogy nekik jóval többet kell fizetni a buszközlekedésért, mint más településeknek. Állítja: legutóbb a Keresztapa című filmben látottakhoz hasonlóan, úgynevezett „visszautasíthatatlan ajánlatot kaptak”.

Rövid határidő

A település polgármestere elmondta, hogy a jogszabályok ellenére mindössze hat napjuk volt dönteni az új szerződésről. Végül ők úgy döntöttek, annak ellenére, hogy törvénytelennek tartják az eljárást mégis aláírják, hogy megmaradjon a buszközlekedés Budaörsön. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Wittinghoff Tamás – Fotó: BPK