Érden lábasjószággal eteti fel a hivatal a zöldhulladékot, Zebegényben a közösségi oldalon hirdeti egy polgár, hogy örömmel fogadja a levágott füvet, Mogyoródon egyhavi fizetésért vitték el az égigérő sövény megrendszabályozásának maradékát, míg Öreghegyen a hiszti megy, hogy megint miért nem vitték el a kitett kupacokat, zsákokat. Kis zöldhulladék-körkép az agglomerációból – de mi volna a helyes út valóban? Teszi fel a kérdést és válaszokat is ad a BudaPestkörnyéke.hu kertszakértője, Halmos Mónika

Vajon normális és zöld dolog-e, hogy a kertben keletkezett felesleges növényi részeket – nem nevezném zöldhulladéknak – műanyag zsákba gyömöszölve, teherautókkal vitetjük el messzire, ahol, mondjuk, jó esetben komposzt lesz belőle, amelyet aztán a parkokban, köztéri virágágyásokban hasznosítanak.

De miért is vitetjük el? Persze, nem muszáj, mert van, aki behajigálja a patakba, más felgyújtja, és akad, aki kiszórja a falu határába vagy a szomszéd háza elé-mögé. Nekünk még egyszer sem jutott eszükbe, hogy zsákba tegyük azt, ami a kertben nőtt. Mindennek megvan a helye. A jó helye.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A levágott fű, a kaszálék a virág – és zöldségágyásokba kerül mulcsként. Árnyékolja, takarja a talajt, alig nő ki a gyom, kevesebbet kell öntözni, és néhány hónap alatt szépen komposztálódik, visszaadva sok tápanyagot a földnek.

A levágott ágak, vesszők egy részéből dekorációk készülnek: koszorúk, vesszőgömbök – csak a képzelet szab határt. Más része a magaságyások alapját szolgáltatja. A többit ládákba gyűjtjük gyújtósnak a grillezéshez, szalonnasütéshez, kályhába.

A falevél a konyhából származó zöldségmaradványokkal együtt a komposztra megy, ahogyan több más komposztálni való. De a lombhullatókat érdemes úgy megválasztani, hogy lehullott lombj is ékessége legyen a kertnek. Amikor beköszönt az első fagy, hetekig gyönyörködhetünk a körtefa aranyló lombszőnyegében a már kikopott füvön, vagy a vöröslő vadszőlő-lombban.

A járdáról söpörjük csak el, mert a nyirkos levelek ott balesetveszélyesek, de a kert többi részén szép színfoltként hoznak vidámságot a rövid nappalokba – aztán nagy része szépen ott is a természet részévé válik, akárcsak az erdőben.

Csak a beteg növényi részek kerülnek elégetésre – azokat külön gyűjtjük, és a szalonnasütés alkalmával vetjük a végén a tűzre őket. Az avarégetést januártól a törvény is tiltani fogja!

Érdemes átgondolni, hogy tényleg hulladék-e az, amit zsákokban vitetünk el – mibe kerül ez nekünk és a Földnek?  Kicsi odafigyeléssel nagyban csökkenthetjük a „zöldhulladék” mennyiségét, élhetőbbé téve ezzel a környezetet.

Vagy követhetjük az érdi megoldást: „Ahogy az előző három évben, úgy idén is öt-öt tyúkot igényelhetnek majd ingyen az ÉTH szolgáltatási területén élő lakosok, akik vállalják, hogy a lábasjószágot egy éven keresztül kapirgálósan tartják, zöld- és konyhai hulladékkal etetik.”

A jó mulcsolásról és a komposztálásról is nemsokára részletesen fogok írni itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon. Addig is további zöld gondolatokért kattintsanak ide: Rózsakunyhó.hu

Halmos Monika, fitoterapeuta, food stylist, az ehető virágok hazai szakértője

Halmos Mónika – Forrás: Rózsakunyhó.hu

Az általa alapított Rózsakunyhó Alkotóműhely az igazi zöld gondolatok ötlettára. Több, mint két évtizede kutatja az ehető virágok és vadnövények világát, több mint 80 megjelent szakácskönyv fémjelzi nevét. Könyvei az egészséges táplálkozást, a fenntartható kertművelést, a klímabarát konyhát tartják szem előtt, de betekintés adnak a vadnövénygasztronómia és az otthoni környzetebarát vendéglátás világába is.

Előadásokat, kertlátogatásokat, kóstolóprogramokat tart, workshopokon adja át a tudást az érdeklődőknek a kert és konyha témakörökben, rendszeres beszélgetőtársa több rádióműsornak, tévéműsorai vannak. Könyvei egy része német nyelven is elérhető, rendszeres résztvevője a grazi szakácskönyvfesztivál színpadának. A fiatalabb korosztályt értékes és hiánypótló életvitel- zöld háztartástan gyakorlati útmutatásokkal célozza meg.

Írásainak illusztrációi saját kis fotóstúdiójukból kerülnek ki, ahol rendszeresen kiscsoportos ételfotós kurzusokat is tartanak. Virágos birodalma Sóskúton található, az „Ehető virágok kertje” méhbarát, természetközeli biokert, ahol ehető virágok és gyógynövények nőnek. Ezekből készült termékei a természet patikájának és luxusának ínyencségei a Rózsakunyhó.hu oldalon nézhetők meg.

Fotók: Halmos Mónika képei