Bravúr a javából! A magyar Parlament épülete végzett az első helyen azon a ranglistán, amelyet a Stasher nemzetközi utazási blog állított össze!

Alapos elemzés

A magyar Parlament épülete végzett az első helyen azon a ranglistán, amelyet a Stasher állított össze különféle mutatók alapján. A szerkesztők olyan tényezőket vettek figyelembe a lista elkészítésekor, mint az adott nevezetesség értékelése a TripAdvisor és a Google felhasználóinál, a róla készített TikTok-videók népszerűsége, a helyi szállások minősége, a közbiztonság, illetve a repülőtértől való távolság. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Második a Disneyland

A magyar Parlament a 10 lehetséges pontból 7,34-et szerzett, és ezzel mindenkit maga mögé utasítva megszerezte az első helyet. A lista második helyén a párizsi Disneyland végzett, a harmadik helyre az izlandi Blue Lagoon futott be. A római Szent Péter Bazilika „csak” hatodik lett a rangsorban.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

99 látványosságot rangsoroltak

A Stasher adatelemzői összesen 99 globális turisztikai látványosságot rangsoroltak, hogy megtudják, mit érdemes felkeresni, és mit érdemes kihagyni. Minden adat friss és megbízható forrásokból származik, teszik hozzá a szerkesztők.  

17 éven át épült

A 19. század végén, 17 éven át (1885–1902) épült impozáns alkotás napjainkban is Magyarország és a főváros egyik szimbóluma. Az építés ideje az ország gazdaságának egyik legdinamikusabban fejlődő korszaka volt. Ekkor épült a Hősök tere, az Andrássy út, a Nyugati pályaudvar, több Duna-híd, valamint ebben az időben adták át a kontinens első földalatti vasútját is.

Nem spóroltak semmivel

A korszak legnagyobb hazai vállalkozásának mégis az Országház létrehozását tekinthetjük, mely önmagában is hatással volt a gazdaság fejlődésére. Kifejezett szándék volt ugyanis, hogy az épület magyar alapanyagokból, hazai iparosok, gyártók bevonásával készüljön, díszítésében pedig a Kárpát-medence növényvilágát igyekezzen megjeleníteni. A munkálatok során nem volt helye a spórolásnak, így csak 22-23 karátos aranyból mintegy 40 kg-ot használtak fel a Ház díszítésére. Steindl Imre építész – az épület megálmodója – és korának számos képzőművésze, mesterembere a magyarság akkori erejét és önbizalmát fejezte ki ezzel az egyedülálló alkotással – írja a parlament.hu

96 méter magas a kupola

A Ház méretei tiszteletet parancsolók: legnagyobb szélessége 123 méter, a Dunával párhuzamos épületszárny hossza 271 méter. A kupola tornyával 96 méter magasan szökell az égbe. Az Országházban különféle építészeti stílusok elemei és motívumai keverednek: alaprajza barokk, a homlokzat díszítése a gótika világát idézi, a mennyezet díszítése reneszánsz formajegyeket hordoz.

40 millió téglát használtak fel

Az épület négy szintre oszlik, alapterülete közel 18 000 négyzetméter. Térfogata 473 000 köbméter, benne 50 darab ötemeletes lakóház férne el. Megépítéséhez mintegy 40 millió téglát, burkolásához 30 000 köbméternyi faragott díszkövet használtak fel.

29 helyen lehet bejutni

A homlokzatot 90 kőszobor díszíti, amelyek a magyar történelem nagy alakjait jelenítik meg, a Házban további 152 szobor található. 29 bejáraton keresztül lehet az Országházba bejutni. Alaprajza szimmetrikus elrendezésű, főbb terei keresztformát alkotnak, és metszéspontjukban magasodik a kupola. Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 14 lift és több száz iroda található. A helyiségeket végtelennek tűnő folyosórendszer köti össze. A Házban futó vörös színű szőnyeg közel 3 kilométer hosszú.

A világ legrosszabb turisztikai látványossága

Nem ez az első alkalom, hogy a Los Angeles-i hollywoodi Hírességek Sétányát a világ legrosszabb turistalátványosságává választották. 2019-ben, az első turisztikai attrakciókra vonatkozó tanulmány is ugyanerre a következtetésre jutott az elemzett adatok alapján. A sétány mindössze 3,42 pontot kapott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: a Parlament. Fotó: archív