Egy nap alatt két magyar is meghalt Görögoszágban, a magyarok kedvenc üdülőhelyén, Nei Poriban. A szerencsétlenül járt turisták holttesteire döbbenetes módon ráadásul ugyanazon a partszakaszon találtak rá: az 59 éves nőre egy gyerek figyelt fel a tengerben még szerdán, s a középkorú férfi is a vízben lett rosszul. A halálukkal kapcsolatban egyelőre sok a megválaszolatlan kérdés, s ezekre a gyászoló hozzátartozók is keresik a válaszokat.

Lánya búcsúzik az asszonytól

A Szalonikihez közeli parton hunyt le a egy nap alatt két magyar turista.  „Édesanyám elhunyt Nei Porinál a tengerben. Magyar idő szerint fél 12-kor telefonáltak nekem. Bárki, bármilyen információt tudna adni, hogy látott-e valamit, megköszönném” – írta közösségi oldalán a minap az elhunyt nő gyászoló lánya. De a Facebookra egy szívszorító üzenetet is írt, amelyre már soha nem érkezik válasz… „Gyere haza Anya, gyere már kérlek. Görögországba vágytál, ott is maradtál” – osztotta meg sorait a fiatal nő, aki egy képet is csatolt édesanyjáról.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Fél órát küldöttek az életéért 

Az áldozat egyébként tudott úszni, és szívbetegsége sem volt. A család már beszélt egy szemtanúval, de egyelőre senki sem ismeri a pontos körülményeket. Tudomásunk szerint a helyszínen elsődlegesen az vetődött fel, hogy az asszony infarktust kaphatott. “Körbeállták a turisták, mindenki tudni akarta, hogy túléli-e vagy sem. Mikor már fél óráig tartott az újraélesztés, egyre többen kezdték elhagyni a partot” – mondta a Tényeknek egy fiatal magyar nő.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kellemes homokos partszakasz Nei Porinál

Fotó: Budapestkörnyéke.hu

Többen meghaltak 

Nei Pori Görögországban, Piería prefektúra déli részén található, Platamonasz üdülőváros mellett, az Égei-tenger partján, Olimposz lábánál. A falu az 1970-es években épült kifejezetten üdülőtelepnek és mindössze 2 nagyobb utcából áll. Kiváló, homokos partszakasza miatt szeretik a turisták. Az elmúlt hetekben sajnos több külföldi turista is meghalt a görög forróságban: az egyik egy brit műsorvezető, aki kirándulás közben lett rosszul, de francia és holland turisták is hőgutát kaptak az olykor több mint 40 Celsius-fokos hőségben. 

Borzasztó hőség

Görögországban júniushoz képest különösen nagy a hőség, a napokban Athénban be kellett zárni az Akropoliszt, míg az ország középső és déli részein az iskolákat. A görög hatóságok szerint a külföldi látogatók nincsenek tisztában a hőséggel járó kockázatokkal, és nem is nagyon kapnak megfelelő tájékoztatást. 

Nei Pori, itt halt meg a két magyar turista

Görög tengerpart
Fotó: Budapestkörnyeke.hu

Krétán is rekordmeleget mértek 

Az ország különösen kitett a klímaváltozásnak, egyre melegebb a hőmérséklet, tavaly nyáron például új melegrekordot, 48 Celsius-fokot mértek. Az országban idén is forróságra számítanak, a Vöröskereszt önkéntesei több ezer palack ingyen vizet osztottak már ki a napokban. A krétai Chaniában múlt csütörtökön például 44,5 fokot mértek – írja a Blikk. 

Nem akklimatizálódtak

“Az elhunyt emberek jellemzően olyan országokból érkeztek, amelyek a göröghöz képest hidegebb éghajlatúak. Valószínűleg nem akklimatizáltak, a testük nem tudott alkalmazkodni a rettentő forrósághoz” – mondta Christos Giannaros, görög környezetfizikus.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Nei Pori Beach, ezen a strandon történt a tragédia – Fotó: Budapestkörnyeke.hu