Felgyorsultak a folyamatok az Európai Unióban: miután a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak az intézményrendszerben, jóváhagyták a hazánkat érintő megállapodásokat. Gulyás Gergely és Navracsics Tibor rendkívüli kormányinfón mondja el a részleteket. Cikkünk folyamatosan frissül…

Napokon belül aláírhatják

Napokon belül aláírhatják a helyreállítási és a partnerségi megállapodásról szóló megállapodást is – mondta a keddi kormányinfón Navracsics Tibor. A miniszter szerint a jogállamisági eljárás keretében megállapodásra jutottak, ez tette lehetővé, hogy rákanyarodjanak a két nagy pénzügyi alappal kapcsolatos tárgyalásokra, ami tulajdonképpen már november végére meghozta az eredményét, a Bizottság kiválónak tartja a magyar helyreállítási tervet.

Tavasszal jöhet a pénz

Navracsics Tibor szerint eddig napra pontosan teljesítettek mindent, március végén kell még egy utolsó törvénycsomagot elfogadni az uniós pénzekért. Áprilisban vagy májusban elképzelhető a felfüggesztés megszüntetése.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Pedagógusok bére

A pedagógusok béremelésével kapcsolatban azt mondta Navracsics Tibor, ahogy lesz uniós pénz, ez megvalósul, ha január elsejével hozzáférhetnek a pénzekhez, akkor ettől az időponttól lesz emelés.

A baloldalon múlik

“Amint lesz pénz, akkortól lesz tanári béremelés. A magyar baloldal azon dolgozik, hogy ez ne így legyen” – ezt már Gulyás Gergely mondta.

Vitás ügyek

Hétfőn este megszületett a megegyezés a magyar kormány és a cseh soros uniós elnökség között. A megállapodás mind a négy vitás ügyet érinti, amely az EU és a magyar kormány között régóta húzódik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lesz pénz, de…

Tehát tegnap este Brüsszelben jóváhagyták a Magyarországnak a Helyreállítási Alapból járó pénzeket (2400 milliárd forintról van szó és még egy ennél is nagyobb hitel lehetőségéről), ezek folyósításának azonban változatlanul komoly jogállamisági feltételei vannak.

Befagyasztanak egy jelentős összeget

Döntöttek arról, hogy az Európai Bizottság által javasolt 3000 milliárd forintnál kevesebb felzárkóztatási támogatást fagyasztanak be a Magyarországnak a hétéves költségvetésből járó pénzek közül. Az eddig tervezettnél nagyjából 500 milliárd forinttal kevesebb lesz a befagyasztott forrás, körülbelül 2500 milliárd forint (6,3 milliárd euró), ez három operatív program 55 százaléka.

Korrupciós intézkedések

A jogállamisági mechanizmus ügyében kiadott uniós közlemény szerint a Magyarország által eddig elfogadott korrekciós intézkedések hiányosak, ebből adódóan az uniós költségvetést érintő korrupciós kockázatok továbbra is fennállnak. A kielégítően végrehajtott korrekciós intézkedések száma és jelentősége miatt azonban csökkentették a támogatások felfüggesztésének mértékét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció