Nyáron lehet majd utazni, a szolgáltatásokhoz viszont augusztusig biztosan szükség lesz a védettségi igazolványra – többek közt erről is beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki kormányülésen.

Védettségi igazolvány

„Augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások igénybe vételéhez. Az oltás regisztráció alapú marad, nem lesz kötelező”  mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenkit be tudnak oltani

A miniszter szerint „ma néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani. Most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége”.

16 milliárd kampányra

A kormány, a vakcinákat népszerűsítő tájékoztató kampányok mellett, rövidesen figyelemfelhívó akciót indít az oltásellenességről – mondta a miniszter. A Magyar Közlöny szerint a kampányra 16 milliárd forintot szán a kabinet.

A 16–18 évesek is regisztrálhatnak az oltásra

Több mint 4,7 millióan regisztráltak eddig az oltásra, 80 százalékuk meg is kapta azt. A vakcinára folyamatosan lehet jelentkezni a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Már a 16–18 évesek is regisztrálhatnak. Őket május 10-től oltják.

18 év alattiak is beléphetnek az országba korlátozás nélkül

Korlátozás nélkül is beléphetnek a 18 év alattiak is Magyarországra azokból az országokból, amelyekkel kétoldalú megállapodást kötött a kormány, ha a kísérőjük felmutatja a védettségi igazolványát.

Pfizer, Moderna vakcina

A jövő héttől rendelkezésre fog állni 130-140 ezer Pfizer-vakcina, 30-40 ezer Modernával együtt. A miniszter szerint a Pfizer vakcina szállítmánya mindig határidőre meg szokott érkezni.

Nincs érdemi különbség a vakcinák között

Az esetleges harmadik oltás kapcsán a miniszter azt mondta, hogy minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy bármelyik vakcina nem adna elegendő védettséget.A Sinopharm-vakcina beadását követően több százszorosa lehet a védettség egy fertőzéssel szemben.Nincs érdemi különbség a vakcinák között.

Utazás

Gulyás Gergely szerint Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványok kapcsán több országgal is. Azt a félelmet nem tartják indokoltnak, hogy bizonyos oltóanyagok miatt ne lehetne nyáron utazni.

Kárpótolják az önkormányzatokat

A 25 ezer főnél kisebb települések az IPA kieső összegével megegyező támogatást kaptak. A 25 ezer főnél népesebb települések pedig 23,6 milliárd forintot kaptak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció