Ugyan korábban még arról szóltak a hírek, hogy március 15-ig hosszabbítja meg a kormány a korlátozásokat, végül március 16-ig rendelték el a vészhelyzet hatályát. Emellett meghosszabbították a migrációs válsághelyzetet is, illetve a digitális oktatásban érintett családokat segítő intézkedéseket is.

Maradnak a korlátozások

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón még azt mondta, a kormány március 15-ig tartja fenn a korlátozásokat, végül úgy döntöttek, hogy március 16-ig rendelik el a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet hatályát – írja az MTI a Magyar Közlöny alapján. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Másról is döntöttek

A kormány intézkedései közt az is szerepelt, hogy azoknál a munkaadóknál, akik a mostani rendelet hatálybalépése előtt benyújtották az igényüket, a bértámogatás teljes időtartamra külön kérelem nélkül meghosszabbodik.

Segítség a családoknak

Ezenfelül szintén március 16-ig meghosszabbították a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedéseket is. Továbbá a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló rendelet hatályát is meghosszabbították.

Bevándorlási válsághelyzet

A kormány újabb fél évvel meghosszabbította a bevándorlás okozta válsághelyzetet, amit egyébként 2016 márciusa óta fenntart. Erről is szombaton jelent meg rendelet a Magyar Közlönyben.

Sok a menekült?

A törvény szerint válsághelyzetet akkor hirdethet ki a kormány, ha a menekültek száma egy bizonyos mértéket meghalad, illetve ha olyan körülmény alakulna ki, ami veszélyeztetné egy település közbiztonságát. A kormány 2015-ben előbb csak a határnál lévő megyékre hirdette ki a válsághelyzetet, 2016 márciusában már azt az egész országra kiterjesztette 0 írja a Telex.

Ezek a feltételek

A válsághelyzet kihirdetését feltételekhez is kötötték, például ha a Magyarországra érkező menekültek száma meghaladja egy hónap átlagában a napi 500 főt, vagy két egymást követő hét átlagában a napi 750 főt, vagy egy hét átlagában a napi 800 főt meghaladja.

Más számokat is néznek

A válsághelyzet akkor is fennáll, ha a magyarországi tranzitzónában tartózkodók száma (a segítőket nem számítva) meghaladja egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy egy hét átlagában a napi kétezer főt.

Védik a közbiztonságot

A kormány szerint akkor is el lehet rendelni a migrációs válsághelyzetet, ha fennáll bármi olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása, amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti.

Újabb hosszabbítások

2016 óta a kormány a válsághelyzetet időről időre újra meg újra meghosszabbítja, de jó kérdés, hogy erre mi szükség van, hiszen az illegális bevándorlás statisztikái az utóbb időkben jelentősen mérséklődtek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely MTI/Szigetváry Zsolt