Folytatódott a Fenyő János egykori médiavállalkozó meggyilkolása ügyében felbujtással vádolt Gyárfás Tamás büntetőperének tárgyalása. A beidézett tanúk között volt Tasnádi Péter, a magyar alvilág legendás keresztapja, aki több évet töltött börtönben. Most azt vallotta, hogy Gyárfás pénzt adott neki azért, hogy intézze el Fenyő Jánost. Gyárfás mindent tagad.

Kivégzés a Margit híd közelében

A Fenyő-gyilkosság valójában egy kivégzés volt, amit 1998. február 11-én hajtottak végre a 2. kerületben a Margit utca sarkán. A gépfegyveres támadásban Fenyő János a helyszínen életét vesztette, az eset pedig az 1990-es évek végén Magyarországon zajló „maffiaháború” egyik legismertebb gyilkossága volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elszámolási viták

A vád szerint az egykori NapTV tulajdonosa, Gyárfás Tamás a Fenyő Jánossal fennálló üzleti, elszámolási viták miatt bízta meg az azóta más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert, hogy öljék meg a vállalkozót. A vádirat szerint Portik Tamás szervezte meg a gyilkosságot, a feladatra pedig Jozef Rohácsot bérelte fel.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Letartóztatták Gyárfást, mint a megbízó megbízóját, vagyis felbujtót

2018. április 17-én a rendőrség előállította és emberölésre való felbujtással gyanúsítva kihallgatta Gyárfás Tamást, 2019. július 30-án pedig a Fővárosi Főügyészség felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt vádat emelt Gyárfás Tamás ellen, aki azóta is szabadlábon védekezhet.

Tasnádi Péter is vallomást tett

A legutóbbi tárgyaláson az idézett tanúk között volt Tasnádi Péter, a korábban más bűncselekmények miatt elítélt üzletember, aki az elmúlt években azt állította, Gyárfás elsőként neki adott megbízást Fenyő János meggyilkolására 1997-ben. Tasnádi többször is hangoztatta a bíróságon, hogy vallomásával nem ártani akar Gyárfásnak, hiszen a megbízást ő soha nem hajtotta végre, így az már régen elévült.

Visszaszerezte Gyárfás ellopott Mercedesét

„Gyárfással fiatal korunk óta ismertük egymást, nem voltunk barátok, de többször találkoztunk, jó viszonyban voltunk” – mondta Tasnádi a Blikk beszámolója szerint. Hozzátette: egy alkalommal, amikor Gyárfás Mercedesét ismeretlenek ellopták, Gyárfás őt kérte meg, hogy segítsen visszaszerezni, ami sikerült is neki.

Titokzatos találkozó

Tasnádi elmesélte, hogy 1997 szeptemberében személyes találkozót kért tőle Gyárfás. „A Rubin hotel teraszán találkoztunk, kettesben voltunk. Azt mondta Tamás, hogy problémája van Fenyő Jánossal, megkérdezte, meg tudnám-e oldani a likvidálását” – idézte fel a gyilkosság előtt alig öt hónappal történteket Tasnádi.

12 milliót kért Tasnádi a gyilkosságért

A keresztapa állítása szerint igent mondott, s mikor kérdezte mennyit kér ezért, rávágta, hogy 12 milliót. A felét előre, a másik felé utólag. „Gyárfás kérésemnek megfelelően már másnap kifizette az első részt” – állította Tasnádi Péter, aki azt is hozzátette, hogy egyáltalán nem gondolta komolyan a gyilkosságot, nem tett semmilyen lépést sem, sőt kiutazott Amerikába.

Kivégezték Fenyőt

Utána egy szót sem beszéltek Gyárfással, ám február 11-én döbbenten olvasta a híreket, amelyek szerint kivégezték Fenyőt. Ezután Amerikából felhívta Gyárfást, s úgy vélte, lehúzza a másik hatmillió forintot is. Állítása szerint a vádlott már másnap beküldte a pénzt az irodájába.

Gyárfás tagadja az egészet

A hatóság még 2013. március 13-án Tasnádit és Gyárfást szembesítette. Tasnádi akkor kihangsúlyozta, hogy ő nem szokta a megbízóit kiadni, de arra kényszerült, hogy feltárja az igazságot, különben ő kerülhet bajba. Tasnádi akkor megnyugtatta Gyárfást, hogy nem akar neki rosszat, neki nincs is mitől tartania, mert az eljárása elévült, az már nem büntethető. Gyárfás azt válaszolta, hogy ha elévült, ha nem, ő nem kérte fel Tasnádit, ő nem az elévülés miatt akarja tisztázni magát.

Fordulatos nyomozás

A Fenyő-gyilkosság nyomozása meglehetősen fordulatos volt. Az elkövetéskor használt gépfegyvert és ruhákat nem sokkal később egy kapualjban megtalálták. A gépkocsit, amit használtak, két hónappal később találta meg a rendőrség, ebben újabb bizonyítékokat sikerült rögzíteniük.

Közel jutottak a tetteshez

Kezdetben különböző, összesen három, az albán maffiához sorolható személyt gyanúsítottak az elkövetéssel, de DNS mintájuk nem egyezett a helyszínen a gyilkos által hátrahagyott mintákkal. A nyomozás többször is megakadt, végül négy év után, 2002. február 5-én lezárták. Kovács Lajos rendőr nyomozó szerint nagyon közel jutottak a megbízóhoz, de bizonyíték nem volt.

Kitálalt a pszichológus

Perczel Tamás, a meggyilkolt Fenyő János egykori pszichológusa és bizalmasa végstádiumú rákos betegként 2004-ben videóvallomást tett, ebben meglehetősen nyíltan beszélt a vállalkozó viselt dolgairól, valamint ellenségeiről, közülük is kiemelve Fenyő „örökösét”, Székely Herbertet, valamint Princz Gábort, a Postabank egykori vezérét és Gyárfás Tamást, akik mind saját médiaérdekeltségeiken keresztül kerültek összetűzésbe Fenyővel a halála körüli években.

Újranyitották az ügyet

2005 májusában a vallomás hatására újranyitották az ügyet, de csak az elkövetés után 15 évvel, 2013-ra jutott el a rendőrség oda, hogy meg tudta nevezni gyanúsítottjait, azaz egyebek mellett az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított Jozef Roháčot és társait.

Életfogytiglant kapott a gyilkos

Roháč DNS-ét csak 2011-ben azonosították az eldobált ruhákon és a fegyveren. Az ügy elhúzódása miatt vizsgálat indult többek között a labor ellen is, amely ezeket a teszteket végzi. Utóbbinál mulasztást állapítottak meg. 2017-ben Roháč másodfokon jogerősen életfogytiglant kapott Fenyő meggyilkolásáért, azonban a megrendelő kilétére még nem derült fény.

Kihallgatták a megbízót

Az ügy akkor kapott újabb lendületet, amikor 2018. március 22-én a rendőrség emberölésre való felbujtással – mint Jozef Roháč közvetlen megbízóját – gyanúsítottként hallgatta ki Portik Tamást a Fenyő-gyilkossággal gyilkossággal kapcsolatban, ezt követően, 2018. április 17-én a rendőrség előállította és emberölésre való felbujtással gyanúsítva kihallgatta Gyárfás Tamást a gyilkossággal kapcsolatban. Sajtóértesülés szerint a gyanúsítás alapja egy hangfelvétel, melyen Gyárfás, Portik Tamással beszélget a később Jozef Roháč által meggyilkolt Fenyő Jánosról. 

Gyárfás egykori stúdiójában működik ma a HírTV

Érdekességnek számít, hogy az autó, melyben a médiavállalkozót meggyilkolták, a mai napig forgalomban van, illetve a Gyárfás Tamás birodalmának tekintett reggeli műsor, a NapTV egykori épületeiben ma a HírTV működik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tasnádi Péter – Forrás: Youtube