94 éves korában érte a halál Jálics Ferenc jezsuita atyát, a szemlélődő imamód iskolájának megteremtőjét. Az atya szombat reggel hagyott itt minket, a budapesti Farkas Edith Katolikus Szeretetotthonban érte a halál.

Meghalt Jálics Ferenc

A jezsuiták oldalán azt írták, az atya 1927. november 16-án született Budapesten, majd családjának gyáli birtokán nevelkedett. Jálics Ferenc édesapja kívánságára katona lett, hadapródiskolás, majd tisztjelölt volt, a második világháború vége felé pedig Nürnbergbe vezényelték. Magyarországra 1946-ban tért vissza, majd leérettségizett és belépett a jezsuita rendbe – írja az MTI. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Ismét elhagyta az országot

Az egyre erősödő kommunista diktatúra miatt két év múlva sok más fiatal jezsuitával együtt el kellett hagynia hazáját: 1950-től Németországban nyelveket és irodalmat tanult, diplomáját Belgiumban, a Leuveni Katolikus Egyetemen szerezte filozófiából 1954-ben, majd a jezsuiták dél-belgiumi gimnáziumában, Mons-ban végezte a filozófiát követő szokásos rendi gyakorlatot, a magisztériumot.

Dél-Amerikába utazott

1956-ban a rend Chilébe, egy év múlva pedig Argentínába küldte, ahol teológiát tanult. Itt szentelték pappá 1959-ben. Ezután az argentínai Córdobában töltött egy évet, utána a jezsuiták San Miguel-i teológiai és filozófiai fakultásán tanított.

Ferenc pápa lelki vezetője lett

1963-tól ugyanott a rend növendékeinek – többek között a ma Ferenc pápaként ismert Jorge Mario Bergoglionak – a lelkivezetője lett, és ebben az időben kezdett lelkigyakorlatokat adni.

Megírta első könyveit

1966-ban teológiai doktorátust szerzett, és a salvadori, valamint a Buenos Aires-i katolikus egyetemen oktatott. Első könyveit (Testvéreink hite, Tanuljunk imádkozni, Fejlődik a hitünk) spanyolul írta Dél-Amerikában.

Orosz kémnek hitték

1974-ben a nyomorban élők melletti tanúságtételként Buenos Aires egyik szegénynegyedébe költözött, ám két év múlva a hatóságok őt orosz kémnek, társát pedig baloldali gerillának hitték, ezért elrabolták. Közel fél évig ágyúgolyóhoz láncolva, összekötözött végtagokkal, bekötött szemmel kellett élniük egy cellában.

Imamódot fejlesztett ki

Miután kiszabadult a fogságból, börtönélményeinek hatására kifejlesztette a szemlélődő imamódot, amely azóta már „nemzedékek számára vált az istenkapcsolat éltető forrásává”. Kiszabadulása után egy évig Észak-Amerikában élt. 1978-ban Németországba került, 1984-ben pedig Gries-ben megalapította lelkigyakorlatos házát, amely a szemlélődésre vágyó keresztények valóságos zarándokhelyévé vált.

Sokaknak segített

Az évtizedes munkássága során több mint húszezer embernek adott lelkigyakorlatot, könyveit majdnem másfél tucat nyelvre fordították le, és módszerét legalább húsz országban alkalmazzák. Jálics Ferenc 2017 nyarán visszatért Magyarországra. Az utóbbi években a budai Farkas Edith Katolikus Szeretetotthonban élt, ahol a külvilág egyre inkább elvesztette a jelentőségét számára; mindennapos társa lett a belső csend, a szakadatlan figyelem és az örökös jelenlét.

Feladták neki az utolsó kenetet

“Amikor pénteken Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök hírét vette, hogy állapota válságosra fordult, a járványügyi óvintézkedések betartásával meglátogatta, feladta neki a betegek kenetét, és megköszönte neki egész életét és szolgálatát. Ferenc atya így, a szentségekkel megerősítve, békésen tért meg teremtőjéhez” – olvasható a Jézus Társaságának oldalán. Temetéséről a magyar rendtartomány később ad hírt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Jálics Ferenc jezsuita atya – Forrás: MTI/Kovács Attila