Hitchcocki jelenet helyszíne volt a minap Budapesten az Újpalotai Összevont Óvoda, ahol varjak csipkedték össze a gyerekeket. A támadás miatt többen ellátásra szorultak. Az orvos szerint a dolmányos varjú okos, csak hátulról támad és mindig az emberek fejét csípi. A csipkedés olyan erős lehet, hogy az vérzést okozhat. Vélhetően ez történhetett az óvodában is.

Kihívták a mentőket

Mentőket kellett kihívni egy 15. kerületi óvodához, mert agresszív varjak támadtak a gyerekekre és egy felnőtt is megsérült. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hat gyerek és egy felnőtt

Két egységet riasztottak a helyszínre. Hat gyereket és egy középkorú nőt láttak el, ő alighanem egy óvónő lehetett – írja a Népszava.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Félelmet keltő

„Lakott területen elsősorban a dolmányos varjak májusi fiókareptetésekor számíthatunk esetleg félelmet keltő madártámadásra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes fiókáikat védelmezik.

Madártámadás

Hiperérzékeny párnál a viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét. Ezekből az esetekből születnek aztán a megmagyarázhatatlan madártámadásokról beszámoló hírek” – írja a Madártani Egyesület.

Városlakó lett a varjú

A varjúfélék régóta előfordulnak városi környezetben, a 20. század elejétől azonban jelentős mértékű urbanizációjuk kezdődött világszerte. A 2000-es évek fordulójának környékén a fővárosnak is állandó lakójává vált a dolmányos varjú. Itt ugyanis kiváló életfeltételeket talál. Az elmúlt két évtizedben lejátszódott drasztikus populációnövekedés többek között az emberekkel szembeni atrocitások számának emelkedésével is jár.

Kártevő madár

A dolmányos varjúnak azért van rossz híre, mert rendszeresen kirabolja más madarak fészkét és megeszi a kismadarakat, de alapvetően rovarokkal táplálkozik. Nemrég Debrecenben is történt madártámadás.

Okos varjú

Déri János állatorvos, a Madárkórház Alapítvány képviselője, a Hortobágyi Madárpark igazgatója elmondta, a varjak értelmes állatok. Mivel rájöttek arra, hogy a természetben vadásszák őket, beköltöztek a városba, ott ugyanis nem ritkítják őket, ráadásul a kukákban könnyebben jutnak élelemhez is.

Fiókáját védi

A varjak csak akkor támadnak emberre, állatokra vagy akár autóra, ha a varjú úgy ítéli meg, hogy az emberek a fiókájára támadnak, mert azok valamiért kiestek a fészekből – mondta a madárpark igazgatója.

Fejre támad

Az állatorvos szerint a varjak hátulról támadnak, mert fél az embertől. A csípése olyan erős lehet, hogy vérzést okozhat. Azt is elmondta az orvos, hogy főleg az ember fejét támadják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videón így néz ki egy varjútámadás (00:30-nál kezdődik)

Kiemelt kép: Részlet a fenti videóból