Adrenalinos „tollal” lehetett volna megmenteni annak a 7 éves kisfiúnak az életét, aki kedden halt meg egy újpesti benzinkúton. A gyermek az iskolában evett egy szeletet osztálytársa születésnapi tortájából, amely mogyorót tartalmazott. Ezután lett rosszul, a mentők hosszú ideig küzdöttek érte.

Mogyoróallergiája volt a kisfiúnak

Mogyoróallergiája volt annak a 7 éves kisfiúnak, aki kedden halt meg az egyik újpesti benzinkúton. A gyerek a Fóti út melletti iskolában tanult, ahol egy születésnapot ünnepeltek. Az osztály tanulói tortát fogyasztottak az ünnepségen, a sütemény pedig mogyorót tartalmazott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hányni kezdett

A kisfiú, amint megette a tortáját, azonnal rosszul lett. Hányni kezdett, az iskola pedig értesítette a szülőket, akik azonnal autóba ültek és a helyszínre érkeztek. A Blikk azt írta, a gyereket az édesanyja a kezében vitte ki az autóba, és el is indultak.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Segítséget kértek a kúton

Sajnos nem jutottak messzire, mert a benzinkútnál már kritikus lett a gyerek állapota. A szülők kétségbeesve rohantak be a shopba, és segítséget kértek. Ekkor érkezett a mentő.

Nem tudták megmenteni

A mentősök közel 2 óráig küzdöttek a gyerek életéért, de sajnos nem sikerült megmenteni. A kisfiú a Fóti úti MOL kúton halt meg.

Fulladás okozhatja a halált

„Nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy a kisfiúnak ez volt az első olyan rohama, amit a mogyoró váltott ki, így a szülők nem tudhattak róla. Az allergiák közül a mogyoróallergia az egyik legsúlyosabb, ha nem érkezik időben segítség, a beteg gégeödémát kap, majd megfullad” – mondta Póta György gyermekorvos.

Megszólaltak a gyermekmentők

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány is megszólalt a tragédia kapcsán. Facebook oldalukon azt írják, több, ételallergiás gyermeket nevelő szülő kérdezte tőlünk, mit lehet tenni hasonló esetben, segíthet-e a kalcium.

Nem segít a kálcium

„A válasz egyértelműen nem, a kálcium nem használ sem enyhe, sem súlyos allergiás reakciók esetén.Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló „toll” ( Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni” – írták közösségi oldalukon.

Az adrenalin megmentehette volna

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány szerint „a szteroidos kúp allergiás reakcióra is megfelelő kezelés lehet. Anafilaxiában (életveszélyes, nagyon súlyos allergiás reakció, mely fulladással és vagy keringészavarral jár) azonban adrenalin adása a megfelelő terápia”.

Ezek okozhatnak allergiás reakciót

A szakirodalom szerint súlyos allergiás reakciót a legtöbb esetben bizonyos táplálékok okoznak. A leggyakoribb allergének a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék és a szója.

Mit tegyünk?

Első és legfontosabb, hogy a tünetek észlelésekor hívjunk orvost. Kizárólag szakszerű segítség képes megelőzni az életveszélyes tünetek kialakulását, illetve megfelelően ellátni a beteget. Amíg megérkezik a segítség, maradjunk a beteg mellett, de ne itassuk, vagy kínáljuk semmivel. Ne adjunk neki kalciumot sem, nem fog segíteni a duzzanat, viszketés csillapításában. Épp ellenkezőleg, hatására tovább csökken a beteg vérnyomása, így még rosszabb állapotba kerülhet.

Nyomoz a rendőrség

Az újpesti esettel kapcsolatban a rendőrség közölte, hogy ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció