Meggyilkolta társát egy pszichiátriai beteg fogvatartott a tököli börtönben, miután két fogvatartott összeverekedett a pszichoszociális részleg egyik kétszemélyes zárkájában.

Összevitatkoztak

Az elsődleges információk alapján a kedd reggel, két fogvatartott, akik mindketten pszichoszociális elkülönítésben és szakszerű egészségügyi kezelésben részesültek a különböző pszichiátriai megbetegedéseik miatt, valamilyen okból összeszólalkozott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ülőkével verte

Eddig tisztázatlan okból az egyikük megragadta a zárkafelszerelés részét képező fogvatartotti ülőkét, amellyel a másik elítéltet több alkalommal fejbe ütötte, aki a bántalmazás következtében életét vesztette.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Megpróbálták újraéleszteni

A felügyelet azonnal észlelte a bántalmazást, a szükséges intézkedéseket megtették, a fogvatartott tettét elismerte, ellenállást nem tanúsított. Eközben megkezdték az áldozat újraélesztését, defibrillátort is alkalmaztak, valamint értesítették az Országos Mentőszolgálat munkatársait, de a fogvatartott életét már ők sem tudták megmenteni.

Skizofréniában szenved

Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője szerint a 39 éves elkövető már a börtönbe befogadása előtt is kezelt pszichiátria beteg volt, skizofrénia és egyéb mentális betegségei miatt gyógyszeres és terápiás kezelésben is részesült.

Pszichoszociális részleg

A büntetés-végrehajtási intézetek a pszichoszociális részlegen helyezik el azokat az elítélteket, akik mentális állapotuk, személyi körülményeik miatt különleges gondozást igényelnek. Itt reintegrációs tisztek és a börtönpszichológusok speciális terápiás és reszocializációs programokkal segítik a pszichés zavarokkal küzdő elítéltek életét.

Vizsgálják az állapotukat

Makula György elmondta, hogy a börtönökben dolgozó pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek folyamatosan vizsgálják, értékelik és elemzik a veszélyeztetett fogvatartottak pszichés állapotának aktuális állapotát, azonban minden igyekezetük ellenére előfordul – átlagosan évente egy-két – eset, amikor nem előzhető meg egy ilyen tragikus esemény.

A személyzetet támadják

A magyar börtönökben nagyon ritkán fordul elő halálos kimenetelű fogvatartotti konfliktus, tavaly és 2021-ben egy-egy eset, 2022-ben két ilyen történt, míg 2019-ben és 2020-ban egy sem. Arra is több példa van, amikor a kezelt fogvatartottak nem egymást, hanem a börtönök egészségügyi személyzetét támadják meg.

Támadás a Csillagban

Alig fél éve például az egyik elítélt megpróbálta nemi vágyait kielégíteni a Csillagbörtön egyik munkatársán, az intézet egészségügyi részlegén. 2022-ben pedig Lengyelországban, Rzeszów városában az egyik, pszichés zavarokkal küzdő fogvatartott meggyilkolta az őt kezelő börtönpszichológust. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció