Dél-Ázsiából küldött, gyanús csomagról kaptak jelzést a rendőrök még januárban, és mint kiderült, a dobozokban gyógyszer volt, ami nem rendelkezett Magyarország területére érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A rendőrök gyógyszerhamisítás miatt kezdtek nyomozni az ügyben, de a tabletták megrendelője nem érzi magát bűnösnek, legfeljebb csak felelőtlennek.

Vírus ellen akart védekezni

A rendőrség szerint egy 41 éves piliscsabai nő külföldről rendelt gyógyszerekkel szerette volna megóvni szeretteit a fertőzéstől, azonban a termékek – amelyekből rendelt – nem rendelkeztek magyarországi engedéllyel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pest megyei nő került bajba

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Ázsiából érkezett

Idén januárban egy gyanús, Dél-Ázsiából érkezett csomagról kaptak jelentést a rendőrök, akik megállapították, hogy az öt dobozban 100 db Ivermectin Tablets nevű gyógyszer volt, amely nem rendelkezett Magyarország területére érvényes forgalomba hozatali engedéllyel.

Gyógyszerhamisítást követett el

A tiltott gyógyszerek miatt a rendőrök február 25-én gyógyszerhamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a termékek megrendelőjét, a 41 éves nőt, aki azonban panasszal élt a gyanúsítás ellen, mivel szerinte nem követett el bűncselekményt, legfeljebb felelőtlen volt.

Nem tudta

A nő azt magyarázta a rendőröknek, nem volt tisztában azzal, hogy a gyógyszer engedély hiányában nem használható itthon. Sőt azt sem tudta, hogy az ilyen termékeket nem lehet megrendelni, ezért nem is igazán érzi magát hibásnak.

Jót akart

Rendelését azzal indokolta, hogy a durva járványhelyzet miatt óvni szerette volna a családját, és ezért parazitaellenes hatóanyagot tartalmazó készítményt szerzett be. Úgy gondolta, hogy ez alkalmas lesz a koronavírus kezelésére.

Lezárták a nyomozást

A pilisvörösvári rendőrség a gyógyszerhamisítás miatt indított nyomozást befejezte, majd a keletkezett iratokat átadta az ügyészségnek. Az egyenruhások egyben intézkedtek a lefoglalt tabletták elkobzására.

Nem igazolt a hatásossága

Az ivermectint egyébként tényleg használják a koronavírus ellen: az EU-ban Csehországban és Szlovákiában is engedélyezték. Ugyanakkor a szer hatásossága nem igazolt, ezért az orvosok döntésére bízzák az alkalmazását, a betegeknek pedig beleegyező nyilatkozatot kell aláírniuk – írja a 24.hu.

Hiányoznak az adatok

Kásler Miklós is beszélt korábban a készítményről, és azt mondta, hogy bár a gyógyszer hatásossága elméletileg megalapozott, az adagoláshoz vagy a célcsoportra vonatkozó szükséges adatok nem teljesek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay