Március 1-jétől keményen fellépnek az extrém gyorshajtókkal szemben Ausztriában. Ha valaki lakott területen 80, azon kívül pedig 90 km/órával lépi túl a megengedett sebességet, a hatóságok azonnal elkobozhatják az autóját. Ez a magyarokat is érintheti, ugyanis a külföldiek autóját is elveszik. A luxus Mercedessel járó Bochkor Gábor kiakadt és alkotmányos jogokat, a magántulajdon védelmét emlegette hétfő reggel a rádióban.

Lefoglalják az autót

Az osztrákok nem vacakolnak tovább a pénzbírságok emelésével. Ha valaki túl gyorsan megy, egyszerűen lefoglalják, elkobozzák, majd elárverezik az autót. Az új jogszabály március elsején lépett életbe, ezért érdemes vigyázni az osztrák utakon. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

130, 180, 220 km/h

Mivel Ausztriában is ugyanazok a sebességkorlátok, mint Magyarországon, ez azt jelenti, hogy a drákói szigor abban az esetben lép életbe, ha valaki lakott területen 130, míg közúton 180, autópályán pedig 220 km/órás sebességgel mérnek be.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Örökre eltiltják a vezetéstől

Az autót akkor is elkobozhatják, ha az nem gyorshajóté, viszont ebben az esetben nem árverezhetik el. A sofőr nem örülhet, hiszen élethosszig tartó vezetési tilalmat kap és ezt bejegyzik  az autó papírjaiba is. Ugyanígy fognak eljárni a lízingelt és bérelt autókkal elkövetett sebességtúllépéseknél is.

Évente 445 autó elkobzására számítanak

Az elárverezett autókból befolyó összeg 70 százalékát a közlekedésbiztonsági alapba fektetik, míg a többit az illetékes, helyi hatóságok kapják meg. Az osztrák közlekedési minisztérium arra számít, hogy évente 445 autót kobozhatnak el gyorshajtás miatt.

Bochkor kiakadt

Hétfő reggel a Retró Rádióban Bochkor Gábor kiakadt az új osztrák szabályozás miatt. Szerinte akik megtehetik, pont azért vesznek nagyteljesítményű, drága autót, mert gyorsan akarnak menni. A rádiós szerint alkotmányos problémákat is felvet az osztrák törvény, ugyanis Európában védik a magántulajdonhoz való jogot. A rádiós soha sem titkolta, hogy imádja a drága, gyors Mercedeseket, ő maga is egy nagyteljesítményű Mercivel jár.

Nem számít a pénz

A műsorban megszólalt Bazsó Gábor autós szakújságíró, aki elmagyarázta, hogy a legtöbb országban a trend az osztrák irányba megy, ugyanis akkora jövedelmi különbségek alakultak ki az egyes társadalmi csoportok között, hogy sokaknak a legmagasabb pénzbírság sem számít, annak nincs visszatartó ereje.

Sokaknak tetszik az osztrák modell

A rádióműsor hallgatóinak egy része egyetért az osztrák szigorítással, mert rengeteg baleset történik a gyorshajtás, különösen az esztelen gyorshajtás miatt az utakon. Miközben Csehországban és Olaszországban jövőre várható keményebb fellépés, Lengyelországban márciustól a hatóságok például ittas vezetés esetén is lefoglalhatják, vagy akár el is kobozhatják az adott autót. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Bochkor Gábor – BPK-montázs