Csak a jókedvet vigyük magunkkal, a vírust ne! Könnyen rémálommá válhatnak a családi és baráti találkozók, ha valaki akaratán kívül a lappangási időszak alatt, de már fertőző állapotban látogatja meg a rokonait vagy tölt együtt egy kellemes estét a barátaival. Szakértők szerint különösen az idősebb korosztály tagjai vannak fokozottan veszélyben, azaz a szülők, a nagyszülők, a dédszülők, akik kisebb vagy nagyobb társaságban a legkönnyebben kaphatják el a delta- és az omikron-variánst. Ugyancsak nagyobb rizikót jelent egy közös program azoknak, akik nem vették még fel az oltást, illetve azoknak, akik oltatlan családtagjukat, illetve barátaikat keresik fel. Mindenki számára az egyetlen megnyugtató megoldást az elindulás előtt, 15 perc alatt elvégezhető gyorstesztek jelentik, amelyekből néhány hete megjelent a legkedvezőbb árfekvésű, családi kiszerelés is.

A Covid-járvány negyedik és ötödik hullámára tovább nőtt a magyarok igénye az öngondoskodásra. Ezt igazolják vissza a gyógyszertárak eladási adatai. 2021. novemberig 1 millió 124 ezer antigén és antitest alapú gyorstesztet vásároltak meg a honfitársaink. Soha nem látott mennyiségű, félmillió teszt talált gazdára csak novemberben – hangsúlyozza Dr. Pipei Csaba, a svájci Biosynex és az olasz Screen Italia termékeit forgalmazó Diagpro Kft. ügyvezetője.

„Tavaly novemberben annyi gyorsteszt fogyott, mint előtte január és szeptember között összesen. Ez azt jelenti, hogy szerencsére egyre felelősebben állunk a világjárvány veszélyeihez” – mondja a szakértő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy még 2021. december vége előtt megérkezett a családi kiszerelés is hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy a 13 990 forintos ajánlott fogyasztói árért 5 darab kék dobozos Biosynex gyorstesztet kaphatunk, vagyis darabját 2 798 forintért. Ez 40 (!) százalékos megtakarítást jelent a korábbiakhoz képest.

Kétségek nélküli személyes találkozások, a 15 perc alatt elvégezhető teszttel

Szakértők azt ajánlják, hogy érdemes a családi vagy baráti összejövetel napjának reggelén elvégezni egy friss tesztet. Ebben segít a kékcsíkos Biosynex Antigén gyorsteszt, amely 15 percen belül megbízhatóan kimutatja a koronavírus-fertőzöttséget. Ha az a kérdés motoszkál bennünk, hogyan áll a mi szervezetünk védekezőképessége, arról az ujjbegyvérből kimutatott antitestek segítségével kaphatunk pontosabb képet. Ehhez a Biosynex narancssárga Antitest gyorstesztjét érdemes beszerezni.

„Mindkét gyorstesztünk pontos, mint a svájci óra. Csaknem 100 százalékos bizonyossággal kiderül az indulás előtt, ha fertőzöttek vagy éppen túlzottan védtelenek vagyunk” – jelentette ki Dr. Pipei Csaba. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes a patikában a vásárlás előtt megnézni a dobozon, hogy hol gyártották a gyorstesztet. Azonos áron kapható ugyanis a svájci és olasz laborokban kifejlesztett gyorsteszt és számos távol-keleti termék is. Utóbbi esetében egy esetleges téves eredmény utáni kártérítés sikere ugyanakkor jóval nehézkesebb feladatnak ígérkezik” – teszi hozzá Dr. Pipei Csaba.

Már az Omikront is kimutatja

A gyorstesztek mintavétele sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Ma egyáltalán nem szükséges, hogy egy megbízható mintáért az orrnyeregbe kelljen behatolni – nyugtat meg mindenkit a szakértő. „A Biosynex tesztek már az új generációs, soft tesztek. Ez azt jelenti, hogy elég 1 centiméteres távolságról levenni a szükséges mintát. De a félősebbek választhatják a Screen Italia nyáltesztet is tőlünk” – teszi hozzá Dr. Pipei Csaba, aki egy hasznos praktikát is megosztott még.

„Elterjedt megoldás, hogy a 4 év alatti gyermekektől az úgynevezett orrszívó porszívó segítségével gyűjtik össze a Covid-gyorsteszthez szükséges váladékot” – jegyzi meg a Diagpro ügyvezetője, aki a forgalmazó Facebook-csoportjában számos megrendítő történettel találkozott.

„Az egyik hölgy azt írta, hogy a 38 éves, vírusszkeptikus férje nem akart orvoshoz menni, amikor gyengélkedni kezdett. A szép szó nem segített, végül egy pozitív eredményű gyorsteszt után tudta rávenni a párját arra, hogy kórházba menjen. Miután a férfi még időben kapta meg a szükséges kezeléseket, az orvosok elmondása alapján sikerült elkerülnie azt, hogy lélegeztető gépre tegyék” – ecsetelte a gyorstesztelés előnyeit a szakértő, hozzátéve: a most kapható készítményeik már a legújabb, vagyis az omikron-vírustest kimutatására is alkalmasak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!