Kedd délelőtt a Nemzeti Választási Iroda átadott húszezer darab aláírásgyűjtő ívet egy olyan, a Nemzeti Választási Bizottság által hitelesített kérdésben, amely a vagyonnyilatkozatra kötelezett személyek szigorúbb ellenőrzését írja elő.

Sikeres kérdésíró

A kérdést kezdeményező magánszemély egy soroksári virágárus, Dani Miklósné, akinek április végén azt a lehetőséget sikerült kiharcolni a Nemzeti Választási Bizottságnál, hogy abból is népszavazási kérdés legyen, hogy a jövőben online platformokon is lehessen aláírást gyűjteni a helyi és országos népszavazásokhoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hagyományosan kell kitölteni

Az NVB-től kapott hitelesítés után a soroksári virágárusnak hagyományos módon, azaz papír alapon kell összegyűjteni 200 ezer aláírást. Az NVI oldalán talált információk szerint a gyűjtés már javában zajlik, és ha szeptember 15-ig megvan a kellő mennyiségű aláírás, akkor kiírják a népszavazást arról, hogy a jövőben a népszavazási kezdeményezéseket elektronikus felületeken kitölthető aláírásgyűjtő íven is lehessen támogatni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ha sikeres…

Ha a népszavazás is érvényes lesz, és az igenek győznek, akkor a parlamentnek törvényt kell hoznia arról, hogy melyik online platformon gyűjtött aláírásokat fogadja el a jövőbeni népszavazásokon – írja a Telex.

Nem volt sikeres korábban

Nem ez az első eset, hogy az NVB támogat egy ilyen kérdést. 2018-ban már egyszer megszavazták, hogy lehessen online platformokon is aláírást gyűjteni, de akkor a kérdést benyújtó magánszemély nem gyűjtött elegendő aláírást.

Országot kell járni

A népszavazási kérdést leadó Dani Miklósné a Szabad Európának azt mondta, hogy el fogja kezdeni az aláírások gyűjtését. Arra kérdésre, hogy lesz-e segítsége, igennel felelt. „Gyűjtöttem már aláírást, nem lehetetlen, csak időigényes feladat egész nap járni az országot” – tette hozzá.

Nincs mögötte párt

Elmondása szerint nem áll párt mögötte. „Ha az ember éjszaka nem tud aludni és gondolkodik, sok minden eszébe jut és ha hajnali négyig nézi a tévét, sok minden felmerül” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy honnan jött az ötlet. Elmondása szerint ő egy „elkeseredett ember, hogy ilyen országban élünk, ilyen vezetés mellett” – írja a Szabad Európa.

Jogorvoslat

A népszavazásról és európai polgári kezdeményezésről szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az európai polgári kezdeményezések támogató aláírásait online gyűjtsék a szervezők. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

90 napja lesz

Ez azt jelenti, hogy ha lejár a fellebbezési határidő, akkor 90 napja van a magánszemélynek arra, hogy 200 ezer aláírást gyűjtsön ahhoz, hogy kiírják a népszavazást. Ezeket az aláírásokat még hagyományos módon kell begyűjteni.

Parlamenté a főszerep

Ha sikerül összegyűjteni az ajánlásokat, illetve a népszavazás érvényes lesz és az igenek győznek, a Parlamentnek törvényt kell hoznia arról, hogy melyik online platformon gyűjtött aláírásokat fogadja el a jövőbeni népszavazások tekintetében.

Népszavazások országa lehetnénk…

Ezzel sokkal egyszerűbb lesz egy-egy helyi vagy országos népszavazás esetén összegyűjteni a támogató aláírásokat. Nem kell csapatot szervezni, az utcán hetekig-hónapokig gyűjteni az aláírásokat, bekopogni lakásokba. Az interneten a közösségi média segítségével sokkal könnyebb elérni az embereket, és várhatóan gyorsabban össze lehet gyűjteni a megfelelő számú aláírást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció