Féléves poszt-Covid-szindrómás kisbaba életéért küzdenek Izraelben. Egyre több gyermek lesz súlyos beteg hetekkel a koronavírussal való megfertőződés után – jelentette a katonai rádió vasárnap.

Gyulladások támadták meg a testét

A csecsemő tünetmentesen vészelte át a fertőzést, azonban utána egész szervezetét gyulladások támadták meg. Már több napja küzdenek életéért az izraeli orvosok, akik későn kezdték el a poszt-Covid-szindróma miatti kezelést, mert nem gyanakodtak erre a betegségre, mivel mindkét szülő beoltott, és ők maguk nem voltak vírushordozók. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szombaton egy 16 éves fiú halt meg

Szombaton egy 16 éves oltatlan fiú belehalt a SARS-CoV-2 vírus okozta hasonló betegségbe. Ő korábban szintén tünetmentes volt, és csak később betegedett meg súlyosan, több héttel a fertőzés után. A rádióban megszólaló orvosok szerint egyre több gyermeknél jelentkezik a negyedik, delta hullám végén ez a szindróma.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Alacsonyak a napi esetszámok

Izraelben a fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a szombaton elvégzett mintegy 50 ezer tesztnek már csak 1,99 százaléka, 1023 bizonyult pozitívnak. Legutóbb július 24-én, a negyedik hullám kezdetén mértek hasonlóan alacsony napi esetszámot.

A delta variáns

A korábbiaknál fertőzőbb delta mutáció okozta negyedik járványhullámot az oltottak számának növelésével, illetve a fél évnél korábbi, így hatékonyságukat már részben elvesztett vakcinák miatt kevésbé védettek harmadik, megerősítő oltásával fékezték meg az izraeli hatóságok.

Az oltottak aránya

December vége óta Izraelben 6 178 847 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 66,44 százaléka.

Harmadik oltási kampány

A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt indítottak, amelyben eddig 3 732 923-an vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 40,14 százalékát jelenti.

A súlyos betegek

A még mindig viszonylag magas fertőzési adatok ellenére a vírus fertőzőképességét jelző R mutató az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, és mostanra 0,71-re süllyedt, vagyis száz új fertőzött már csak 71-nek adja át a vírust. Jelenleg 28 159 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 674-en vannak közülük kórházban. A súlyos betegek száma 463, közülük 186-ot tartanak életben lélegeztetőgéppel.

Közel 8 ezer halott

A mintegy 9,4 millió lakosú országban a járvány megjelenése óta 1 305 039 ember megfertőződését regisztrálták a hatóságok. A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 7904-en haltak meg Izraelben.

A szövődmények

Augusztus elseje óta több mint 1400 embert ragadott el a kór, miközben júniusban – a negyedik, már a delta variáns által dominált hullám megjelenése előtt – mindössze nyolcan haltak meg a koronavírus-fertőzés miatt kialakult betegség szövődményeiben.

Koronavírus itthon

Magyarországon a pénteki napon 774 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 827 410 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 16 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 275 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 788 014 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 9 121 főre emelkedett. 650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 100-an vannak lélegeztetőgépen. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb. A hétvégi vírusadatok még nem jöttek ki.

Egy 12 magyar kislánynak a szívét tették tönkre a szövődmények

Itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk Lilláról, arról a 12 éves kislányról, aki csaknem belehalt a koronavírus szövődményeibe. Mint megírtunk Lillának a szívét tettét tönkre a szövődmények, a kislány életét végül csak a transzplantáció tudta megmenteni.

A koronavírus szövődménye

Lilla áprilisban kapott új szívet, azt követően, hogy a saját szíve a koronavírus szövődményeinek következtében felmondta a szolgálatot. A legborzasztóbb az egész történetben, hogy a család azt sem tudta, hogy Lilla egyáltalán elkapta a fertőzést, ugyanis semmiféle tünete nem volt. Lilla szívszorító történetének részleteiről itt írtunk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Címlapkép: Illusztráció – Forrás: Pexels