Turi György, számos kiugróan sikeres magyar úszó egykori edzője ellen indít vizsgálatot a Magyar Úszószövetség. Turit korábbi tanítványai többek közt bűncselekményekkel is vádolják, az utóbbi időben szinte az összes egykori versenyzője ellene fordult. Cseh László pakolt ki először. Azt mondta róla, hogy lelki terrorban tartotta őket, gyakran bottal is bántalmazta a sportolókat. Most Gyurta Dániel, olimpai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség tagja is megszólalt.

Odacsapott a bottal

A volt edzőjéről azt állította Cseh Laci, hogy Turi rendszeresen ordibált velük, büntette őket, volt amikor farúddal sózott oda nekik. Az olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó azt is elmondta, rendkívül megviselte, amikor Túri edzés közben, amikor 180-190-es pulzussal úszott, puff, kapott a fejére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kegyetlen edző?

Turi Györgyről később Kiss Noémi, Kozma Dominik, Szepesi Nikolett, Dara Eszter és Reményi Diána beszélt arról, mit éltek át Turi mellett az uszodában. Hosszan beszéltek az edző állítólagos kegyetlenkedéseiről.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Megszólalt Gyurta Dani

A hosszú hallgatás után most megszólalt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, aki ma már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este elmondta, hogy úszóként ő is hallott arról, milyen módszerekkel dolgozik Turi György, ezért nem akart a tanítványa lenni.

Kemény edzések

„Nagyon kemény edzéseket tartott. Valós, hogy sokszor kiabált” – mondta Gyurta. Az egykori úszó azt is elmondta meglepődött, amikor Turi Györgyöt szexuális visszaéléssel vádolták meg, erről úszó korában nem hallott. De sokat gondolkodott azon, hogy ezt miért mondhatták róla.

Gyurtával nem kiabáltak

Gyurta Dániel hozzátette: nagyon szerencsés versenyzőnek tartja magát, mert vele soha sem kiabáltak az edzői, soha sem tettek vele verbális, fizikális vagy mentális fenyítést.

Nem tudott azonosulni vele

Az olimpiai bajnok azt is elmondta, egy edző számára sokféle út létezik, Turi György ezt választotta. Ma már a sportolók sokkal jobban megválogathatják az edzőt, mint 20 éve. Gyurta elmondta, 16 évesen őt is sokan győzködték arról, hogy menjen át Turi Györgyhöz, de pont azért mondott nemet, mert nem tudott azonosulni az ő felkészítési módszereivel.

Sok múlik a szülőkön

Gyurta Dániel azt is elmondta a műsorban, hogy nagyon sok múlik a szülőkön. Hozzátette: “Ha az édesapám ennek a morzsáját látta volna, hogy a felkészítésem során ilyesmi történik, biztos vagyok benne, hogy nem hagyta volna.”- mondta az olimpiai bajnok. Hozzátette azt is, egy erős kezű szülő háttértámaszként mindenképpen kell, ha ilyen helyzet adódik, akkor abból ki lehessen lépni.

Turi György, a vitatott módszerű edző

Forrás: Facebook/Magyar Úszószövetség

Gondolkodjon el

Turi György nemrég a 24.hu-nak adott interjúban válaszolt az őt ért vádakra. Elmondta: “Minden olyan sportoló, aki el akar jutni, és el is jutott a világszintre, üljön le, tegyen maga elé egy mérleget, egyik oldalra tegye rá, amit kapott a sporttól, a másikra azt, amit elvett tőle. Ha az elvett jóval súlyosabb, akkor el kell gondolkodjon azon, megérte-e, nem kellett volna esetleg hamarabb kiszállnia.” – mondta az edző, aki elismerte valóban kiabál a versenyzőivel.

Érzékeny világ

“Ha előre tudtam volna, hogy ilyen túl érzékeny világ felé mozdul el az emberiség, sokszor biztosan más döntést hozok, másképp viselkedek. De miután nem tudtam, ezért mentem az általam kijelölt úton hajthatatlanul, rendíthetetlenül. De tudja, ez egy mérhető sport. Csak fel kell nézni, és minden lényeges fel van írva az eredményjelző-táblára.” – tette hozzá Turi György.

Vizsgálat indul

A Magyar Úszószövetség vizsgálatot indít Turi György úszóedző ellen, adta hírül a sportszövetség. Turi György egyébként a szövetség szakmai alelnöke és az edzőbizottság elnöke is, ezeket a tisztségeit azonban önként felfüggesztette a vizsgálat idejére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gyurta Dániel – Forrás: MTI