Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel az Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseként Ukrajnába ment, hogy Kárpátalján személyesen is segítsen a határon várakozó nők és gyermekek tömegén. Szívbemarkoló, amit mondott. A videót a cikkünk alján éred el.

Először volt háborús országban

„Soha életemben nem jártam még olyan országban, ahol háború dúl” – mondta az olimpiai bajnok a határon, miután az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntes munkatársaként visszajött Magyarországra.

Gyermekek és anyukák

Gyurta Dániel azt is elmondta, hogy kisgyermekek, anyukák, nagymamák várakoznak a határ túloldalán, hogy átjöjjenek ide Magyarországra. Férfiakból keveset látott, mint mondta:

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az apák az ország belső részén ragadtak

A kevés apa látvány arról szól, hogy a határon várakozó családok egyértelműen szétszakított családok, ahol az apuka valahol Ukrajna közepén ragadt és harcol, háborúzik, miközben a család többi része menekül. Ezt szívszaggató volt látni – tette hozzá Gyurta Dani.

Sokan gyalogolnak

Az olimpikon azt is elmondta szomorú volt látni, hogy az ukrán utak mellett sokan gyalogolnak. Akár 20-30 órás utat tesznek meg a menekültek, míg a határra érnek.

Önkénteskedés

Dani azt is elmondta, örül annak, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseként személyesen vihette el az adományokat Kárpátaljára.

Sírva kritizált az ukrán nagykövet

Mindeközben sírva kritizálta Orbán Viktor politikáját Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete, amiért Magyarország szomszédos országként nem nyújt katonai segítséget Ukrajnának. Ugyanakkor köszönetet is mondott a magyar kormánynak, valamint a civil lakosságnak az ukrajnai menekülteknek nyújtott rengeteg segítségért – írja az Index.

Stratégiai nyugalom

Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz – jelentette ki Ljubov Nepop, vélhetően Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét vasárnap, a köztévében tett kijelentésére utalva, miszerint stratégiai nyugalomra van szükség ahhoz, hogy Magyarország ne sodródjon bele a szomszédos Ukrajnában zajló háborús konfliktusba.

Itt a Gyurta Dániellel készült videó

Kiemelt kép: Gyurta Dániel