Étterem-átalakítási programja utolsó állomásaként a magyarországi McDonald’s a tervek szerint fél évre bezárja a Nyugati téri Mekit. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

21. századi megoldások

„A Budapest egyik építészeti szimbólumával, a Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. Ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartja majd. Az éttermi élmény tekintetében azonban nagyon is 21. századi megoldásokkal készül az étteremlánc” – írja közleményében a cég. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Speciális bútorelemek

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. „Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból kerül kialakításra: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Átalakítják a lépcsőt

Az átépítés fontos eleme, hogy a vendégtér lobbi részének mostani lépcsőzetes elrendezését átalakítják. A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak fel a galériára és a mezzanine szintre.

Ételszállító szalag

Az étteremben lesz egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy a galériaszintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. Érintőképernyős kioszkok és hagyományos kasszák is lesznek.

Elkészült a homlokzat

A Nyugati pályaudvar utascsarnokának és homlokzatának felújítása több ütemben zajlik, az elmúlt évek folyamán számos részlet kapta vissza eredeti arculatát. A Teréz körúti homlokzat megújítása teljeskörűen befejeződött. A Magyar Építő Zrt. által 2023-ban elvégzett munkálatok magukban foglalták a főhomlokzati szakasz, a homlokzati tornyok és a főlépcső rekonstrukcióját is.  

Becsomagolt épület

Az évek óta állvány mögé rejtett épületrész körút felőli homlokzata teljes felújításon esett át a tetőtől egészen a járdaszintig, beleértve a tornyokat is. A projekten több mint ötven restaurátor dolgozott azért, hogy az eredeti pompáját visszakapja az épület és megőrizzék az utókor számára is.

Részletgazdag felújítás

A főhomlokzati tornyok a többi, már felújított épületrészekhez képest eredetileg gazdagabban díszített díszműbádogos elemekkel készült, melyhez a mostani helyreállítás is igazodott. Részletgazdag kialakítású koronázópárkány keretezi a megújult, természetes palafedésű tetőt, melynek sarkain palmettaleveles pajzsdíszeket helyeztek el. 

Vandálbiztos felvonó

A Nyugati pályaudvaron folyamatban vannak még a keresztaluljáró felújítása és a hozzátartozó peronlift cseréjéhez kapcsolódó munkálatok. Ennek keretében a WestEnd felőli (1-9.) vágányokat a Ceglédi váróval, azaz a 14-17. vágányokkal összekötő keresztaluljáróban megújul az álmennyezet, a világítás és burkolat.

1 tonna teherbírás

Az akadálymentesítés érdekében a meglévő, de használaton kívüli peronfelvonó helyére új, 1000 kg teherbírású, acél tartószerkezetű, aknával szerelt villamos meghajtású, vandálbiztos kialakítású, mozgássérült kerekesszék és babakocsi szállítására alkalmas felvonót fognak beépíteni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.