Közéleti adok-kapok lett abból, ki legyen a fenntartója egy általános iskolának a Havanna-lakótelepen. Az önkormányzat szerint az egyház az épületet akarja megszerezni.

Felháborodtak a fejleményeken

Szülők tiltakoznak, hogy egy egyházi iskola legyen a fenntartója a 18. kerületi Kondor Béla Általános Iskolának – derül ki az RTL híradójának összeállításából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Ideiglenes állapot

Az intézmény tulajdonosa az önkormányzat, a fenntartója a tankerület. Január óta a Bocskai István Református Oktatói Központ egyik művészeti tagiskolájának a diákjai is itt tanulnak. Tulajdonosa az önkormányzat, a fenntartója a tankerület.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Váratlan fordulat

A szülők a héten kaptak egy levelet a Krétán keresztül arról, hogy a halászteleki egyházközösség szeretné átvenni az iskola fenntartói jogát. Azt írták, az iskola jövője a szülők és a tanárok szavazatától függ. A szülők közül ezt sokan ellenzik.

Sokan nem szeretnének változást

Tüntetést szerveznek és aláírásgyűjtésbe kezdtek. A petíciót szombat délutánig csaknem ötvenen írták alá. „Ha én egyháziba akartam volna íratni a gyerekemet, akkor oda íratom” – jelentette ki egyikük. Más valaki úgy vélte, nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, hogy az ilyen egyházi iskolák egybeolvadnak a rendes iskolákkal.

Egymilliárd forintot ér az épület

A 18. kerület polgármestere szerint csak azért akar fenntartó lenni az egyház, hogy megszerezze az épület tulajdonjogát. „Természetesen bejelentkeztek fenntartóként és utána jön a tulajdonjog. Ez az épület így felújítva körülbelül 1 milliárd forintot ér” – ismertette Szaniszló Sándor.

Gyorsan az övék lehetne

Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, ha egy önkormányzati tulajdonban álló iskolának az egyház a fenntartója, akkor az épületet ellentételezés nélkül megkaphatja. A polgármester szerint az egyház nem érdemelné meg az épületet.

Felszólítást kaptak

Mindezt azzal indokolta, hogy azt csak pár hónapja használja. Ráadásul nem is vehetnék igénybe, mert habár ezt a tankerület engedélyezte, az önkormányzat nem hagyta jóvá. Emiatt pénteken levélben szólította fel az intézményvezetőt, hogy nyolc napon belül az egyházi iskola hagyja el az épületet.

Nem erről szól

Az iskolaközpont igazgatója szerint nem a tulajdonjogról szólt volna a fenntartóváltás. „Az elmúlt két hónap során több olyan jelzés érkezett hozzánk, miszerint az iskolaépületek rezsiköltségének növekedése miatt összevonásokat terveznek, és a Kondor iskola is veszélyben van” – magyarázta.

Visszavonták az elképzelést

Papp Kornél nyomatékosította, azért ajánlották fel segítségüket, hogy az iskola megmaradhasson. Az igazgató azt is közölte, hogy mivel ebből időközben politikai kérdés lett, az iskola fenntartói jogáról szóló kezdeményezést visszavonják. Szerinte az épületből nyáron tudnak a leghamarabb kiköltözni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt kép: Google Street View.)