Rafkós átverés

66 milliót fizettek az új budaörsi lakásukért a kivitelezőnek, azonban Antal és Zsófia csak akkor költözhet be a lakásba, ha újabb 2,8 milliót is kiperkálnak az építési vállalkozónak. Átverték a fiatalokat és még a rendőrség is passzolta az ügyüket, az építési hatóság pedig mást engedélyezett, mint amit a tulajdonosoknak eladtak.

Kiszolgáltatott helyzet

„Életünk egyik legemlékezetesebb időszaka lehetett volna az, amikor elfoglaljuk első valódi közös, új lakásunkat, de ehelyett hónapok óta kiszolgáltatott, függő helyzetben vagyunk” – mesélte a fiatal pár a Blikknek.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem költözhetnek be

A fiatal pár így folytatta a panaszáradatot: „A lakásunkat nem tudjuk elfoglalni, csak kívülről bámuljuk és folyamatos költségeket kell viselnünk a kivitelező cég miatt. Az a feszültség, amelyben immár hónapok óta élünk, egészségügyi és párkapcsolati problémákhoz is vezetett” – mondták.

Minden szép volt

A fiatalok 2019 végén állapodtak meg egy kivitelező céggel. Az adásvételi szerződésben rögzítették azt is, hogy a kiadott építési engedély alapján az épületben négy lakás illetve egy üzlethelyiség lesz. Megállapodtak arról is, hogy a fiatalok további tízmillió forintot fizetnek azért, hogy az építtető a tervektől eltérő, egyéni igényeiket kulcsrakészre kivitelezze.

Meglepetés

Egy darabig minden rendben volt, idén június végére kulcsrakész lett a lakás, és a fiatalok a teljes, mintegy 66 millió forintos vételárat is átutalták. Ám ekkor a fiatal párt nagy meglepetés érte, mert a kivitelező további 2,8 milliót kért ki nem fizetett munkákra hivatkozva.

Semmi sem úgy lett, ahogy megígérték

 „Szerintünk ezek a munkálatok a tízmillió forintos összegben el lettek számolva. Arról, hogy öt lakás lesz és egy üzlethelyiség nagyon sokáig nem tudtunk! Végül az üzlethelyiséggel együtt összesen hat egység épült, hat külön bejárattal, hat külön riasztóval, hat külön hűtő-fűtő rendszerrel, hat különböző tulajdonossal. És ez egyik építési hatóságot sem érdekli, sőt még a használatba vételi engedélyt is kiadták” – jegyezte meg a férfi.

Nem érdekli a per

A fiatalok nem tudtak és nem akartak még közel 3 millió forintot fizetni. „Erre a kivitelező cég embere azt mondta, hogy nem érdekli, ha bukik is egy pert vagy 1-2 millió forintot, mert azt meghozza neki a többi 900, már átadott lakás” – mondta a kivitelező.

Nem adják át a lakást

A vállalkozó azt is hozzátette, megfontolja a lakásunkhoz tartozó terasz lebontását is, mondván az neki nem fáj. A fiatalok szerint az egyeztetések során a cég illetékesétől elhangzott, hogy amíg nem fizetnek, addig biztos, hogy nem adják át a lakást. Ha ez nem tetszik nekik, pereskedjenek egy-két évet vagy akár jelentsék fel őket.

Feljelentették a kivitelezőt és bírósághoz fordultak

A pár idén szeptemberben feljelentést tett a Budaörsi Városi Rendőrkapitányságon, de ott azt mondták, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény. Tovább mentek, és keresetet nyújtottak be az Érdi Járásbíróságra is. „Kértük, hogy a bíróság kötelezze az építtetőt a lakás birtokba adására, illetve fizettessen vele félmillió forintot sérelemdíjként” – mondta az ügyvéd.

Marad az albérlet

A per azonban az ügyvéd szerint a koronavírus-járvány miatt igen csak elhúzódhat majd. Addig is a kivitelező cég van birtokon belül a fiatalok pedig hiába fizettek ki 66 milliót maradhatnak a havi 250 ezres albérletben.

Kiemelt kép: Budaörs – Fotó: BPK