Megjelent az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet honlapján a kínai vakcina alkalmazási előírása, amiben szerepel az is, kinek nem ajánlott az oltás. Közben a Pest megyei háziorvosoknak küldött levélben azt írják, az orosz vakcinával nem, de a kínai vakcinával olthatnak.

Megkapta az engedélyt a kínai vakcina

Péntek délután jelentette be Müller Cecília, hogy a kínai vakcina alkalmazását engedélyezték a Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy már lehet oltani azzal az 550 ezer adag kínai vakcinával, ami a héten érkezett meg Magyarországra. Bevizsgálták ugyanis, hogy tényleg az van-e a vakcinában, ami a gyártó szerint benne kell, hogy legyen.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Egy alkalmazási előírást kellett kiadni

Egy kormányrendeletnek köszönhetően olyan vizsgálatokat itthon már nem kellett végezni, ami a vakcina hatékonyságát, esetleges mellékhatásait ellenőrzi. De ahhoz, hogy az orvosok elkezdhessenek vele oltani, ki kell adni egy alkalmazási előírást, ebben kell, hogy szerepeljen az is, kinek nem ajánlott az oltás. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A kínai ismertető alapján írták

Saját vizsgálatok híján az OGYÉI a Sinopharm vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációját adta ki, annak is a december 30-i verzióját. Ez egyébként jóval alaposabb, mint a hasonló jellegű útmutató az orosz vakcináról – írja a 444.hu.

„Határozott védettséggel bír”

Az a szövegből kiderül, hogy a III. fázisú klinikai vizsgálatoknál elsősorban a 18–59 éves népességre koncentráltak, náluk a készítmény „meghatározott védőhatással bír”. Hogy pontosan milyen hatékonyságú, arról azt írják, hogy „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul”. 

60 év felett is alkalmazható

A szöveg szerint a vakcina a 60 évesnél idősebb személyeknél is alkalmazható, de „a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak”. 

Az oltóorvos dönt

Müller Cecília délelőtt már bejelentette, hogy a kínai vakcinával oltani fognak idősebbeket is, de Müller szerint a krónikus betegeket csak akkor, ha megfelelően kezeltek. Az oltóorvos feladata lesz dönteni erről.

Nem mindenkinek jó minden vakcina

Elég változatos most az, hogy melyik vakcinát kinek adják be. Az AstraZenecát megkaphatják krónikus beteg is, de 60 év felettiek egyelőre nem. A Szputnyikot adják időseknek is, de krónikus betegeknek nem. A Pfizernél és a Modernánál ilyen megkötések nincsenek.

Figyelembe kell venni az egészségi állapotot

A most kiadott szövegben Müller Cecíliával összhangban az szerepel, hogy a kínai vakcina alkalmazása előtt „figyelembe kell venni a 60 éves és idősebb személyek egészségi állapotát és a vírusfertőzés súlyos szövődményének való kitettségük kockázatát”.

Egyelőre nem javasolják az oltás beadását

  • azoknak, akiknél a készítmény bármely összetevőjével (a segédanyagokat is beleértve) szemben ismert túlérzékenység áll fenn (ezek fel vannak sorolva a szövegben). 
  • azoknak, akiknél korábban vakcinák alkalmazásakor súlyos mellékhatások jelentkeztek (például heveny túlérzékenységi reakció; végtagok, szemek, ajkak, torok duzzanata [angioneurotikus ödéma]; légszomj stb.). 
  • terhes, illetve szoptató nőknek (mert egyelőre az ő körükben nem végeztek elég klinikai vizsgálatot)
  • azon személyeknek, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban, vagy krónikus betegség akut fellángolása esetén, vagy kórtörténetükben túlérzékenység szerepel.

A Pest megyeieket oltják majd a kínai vakcinával

Közben az ATV Híradó birtokába került egy levél, amit a Pest Megyei Oltási Munkacsoport vezetője szignózott, és a Pest megyei háziorvosok kaptak meg csütörtökön. Február utolsó hetében eszerint a Szputnyik vakcinával nem, a kínaival azonban olthatnak a szakemberek, amiből megyei szinten csaknem 28 ezer oltóanyagot kapnak majd.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Ez a levelet küldték a Pest megyei háziorvosoknak – Forrás: ATV

Kiemelt kép: Sinopharm vakcina