Itt a szilveszter és az újév napja, és talán ez az a két nap, amelyhez a legtöbb hiedelem kapcsolódik. Aki hisz ezekben, jobb, ha megfontolja az alábbi tanácsokat!

Ne moss és ne teregess!

Az újesztendő első napján a babona szerint kifejezetten tilos mosni és teregetni is, ugyanis, ha így teszel, akkor kimosod és kiteregeted a szerencséd. A teregetés a közhiedelem szerint nem csak az évet meghatározó szerencséd befolyásolja, hanem halálesetet, közeli ismerősök, családtagok elvesztését is jelentheti. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ne dobj semmit a szemétbe!

Január elsején sem szemetet, sem pedig felesleges dolgokat nem szabad kidobni. A babona azt mondja, hogy ezzel akár a jövő évi szerencséd is kihajítod. Szemetet csak másnap, azaz január másodikán üríts. Sőt, a házból se vigyél ki semmit, ugyanis a néphiedelem szerint „elszáll a tehén haszna”.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ne fogyasszunk baromfit!

Biztosan sokan ismerik őseink szokását, miszerint január elsején lencsét, malacsültet vagy rétest kell enni, ugyanis a néphiedelem szerint ezek az ételek szerencsét hoznak az új esztendőre. Ezzel ellentétben, ha baromfit eszünk, legyen az kacsa, csirke vagy pulyka, akkor elkaparjuk a szerencsénket éppen úgy, ahogyan az állatok kapirgálnak.

Óvakodj a női vendégektől!

A babona szerint, ha az esztendő első vendége nő, akkor szerencsétlen évünk lesz. Ezzel ellentétben, ha egy férfi lép be először az ajtónkon, akkor sikeres év elé nézünk. Nem véletlen, hogy nagymamáink mindig azt kérték, hogy nekik először egy férfi kívánjon boldog, új esztendőt.

Ne együnk meg mindent!

Ha mindent megeszünk és a hűtőnk üres lesz újév napjára, akkor az egész évben ez az állapot fogja jellemezni a háztartásunkat.

Együnk lencsét!

A legelterjedtebb újévi hagyomány, amely bőséget hozott a házhoz. Úgy tartják, hogy aki sok lencsét eszik, annak sosem ürül ki a pénztárcája. Ha nem szeretnénk megenni, akkor sincs semmi veszve. Tegyük a zsebünkbe, hogy gazdagabbak legyünk a következő évben.

Édesítsük az évet mézzel!

Éjfélkor szokás volt a szerelmeseknek bekenni a szájukat mézzel, ugyanis, ha így váltottak csókot, akkor édes és hosszú szerelemre számíthatnak. Egyes vidékeken a gyermekek száját is megédesítették, hogy édes és kedves emberré váljanak, és sok édességet ehessenek az új esztendőben.

Fogyasszunk malacot!

Újév napján fogyasszunk malacot, az ugyanis az orrával előretúrja a szerencsét, ami nekünk is jól jöhet a következő évben!

Jósoltassunk

Sokan kíváncsiak rá, hogyan alakul majd a következő évük. Ha szilveszterkor éjfél után jósoltatunk, gyertyát öntünk, akkor kiderülhet, hogy kibe leszünk szerelmesek és miben leszünk szerencsések.

Fiatal férfi kívánjon elsőként boldog új évet

Hogyha férjhez szeretnénk menni, ügyeljünk rá, hogy elsőként a párunk kívánjon boldog új évet! Ha ugyanis megelőzi egy nő, akkor szerencsétlenség fogja kísérni a következő évünket – foglalta össze a legfontosabb „tudnivalókat” a szilveszter.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció