Országszerte ünnepségeket, kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából. A fővárosban több helyen forgalomkorlátozásra is kell számítani.

Több napon át tartó fesztivál

A fővárosban folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál: a zászlófelvonás és a honvédtisztek avatása után tartják a légi parádét, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este pedig “Európa legnagyobb tűzijátéka” zárja a napot. Emellett a Várkert Bazárnál és a budai Várban a Magyar Ízek Utcája és a Mesterségek Ünnepe, továbbá számos színes program várja az érdeklődőket. A főváros több pontján koncertek is lesznek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Katonai tiszteletadás

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót. Ezt követte a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mondott Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az ünnepség után a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Zászlófelvonás a Parlament előtt

Budapest, 2021. augusztus 20. A Magyar Honvédség díszegysége a Parlament eőtti Kossuth téren tartott zászlófelvonáson, a Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án. MTI/Balogh Zoltán

Felvonulás az Andrássyn

Délután hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást is rendeznek. A nap folyamán átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, délután pedig a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. A 20-i ünnepi programokat este “Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják a fővárosban. Ennek megtekintésére a fogyatékossággal élők számára a Kossuth Lajos téren az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területet biztosítják.

Programok országszerte

Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek. Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Az operatív törzs

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A törzs vezetője, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta: az augusztus 20-i rendezvények mentesülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások alól.

Megváltozott forgalmi rend

A szervezők felhívták a figyelmet: a Szent István-napi rendezvényekhez és a tűzijátékhoz kapcsolódóan Budapesten több helyen lehet megváltozott forgalmi rendre lehet számítani.

Itt lesz forgalomkorlátozás

Ennek kapcsán a police.hu azt írja: augusztus 20-ai rendezvények miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2021. augusztus 15. és augusztus 22. között Budapesten az 1., 2., 5., 9., 11. és a 13. kerületben.

Mutatjuk!

A rendezvénnyel kapcsolatos forgalomkorlátozásokat a lenti térképen színessel jelölték. A megjelenítéshez nyissa meg a térképet teljes kijelzős módban, mozgassa és zoomolja a kívánt részlethez, majd kattintson a színessel jelzett útszakaszra, illetve területre. Az érintett szakaszra vonatkozó korlátozás időtartamát és a további információkat a jelmagyarázatban találja.

Itta térkép!

További részletek

A rendezvénnyel kapcsolatos további – Budapest 1. és 5. kerületét érintő – forgalmirend-változásokról itt találsz bővebb információt.

Legrégibb magyar ünnep

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Állami ünnep

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció