Melyik influenza-oltásnak mi az előnye, hátránya, kik kaphatják meg, milyen mellékhatások jelentkezhetnek. Dr. Pejtsik Petra, pesterzsébeti házi gyermekorvos részletesen útbaigazít mindenkit.

Két oltás van forgalomban

Magyarországon kétféle influenza-oltóanyag van forgalomban. Amiben egyformák: egyik sem tartalmaz „élő”, betegséget okozni tudó kórokozót, és mindegyik több influenza-törzs ellen ad védelmet. Az influenzavírus ugyanis nagyon változékony kórokozó, és egy szezonon belül, egy adott területen is több törzs van jelen, bár persze nem egyenlő arányban – írja Pejtsik Petra gyermek háziorvos az Ittlakunk.hu oldalon.

3Fluart

Az egyik oltóanyag a 3Fluart. Jellemzője, hogy az inaktivált vírust teljes egészében tartalmazza, és három törzs ellen véd, két A és egy B csoportba tartozó törzs ellen, ennek később lesz még jelentősége.

Erőteljes immunválasz

Az ilyen oltóanyag erőteljesebb immunreakciót vált ki, és emiatt a kellemetlen mellékhatásai, láz, helyi duzzanat, fájdalom is erősebbek lehetnek. A mellékhatások jelentkezése nem törvényszerű és ritkább, mint a néhány évvel ezelőtt használt hasonló oltóanyagé volt.

3 éves kor alatt nem adható

Ez a típusú védőoltás hároméves kor alatt egyáltalán nem adható, és bizonyos állapotokban, várandósság, autoimmun betegségek ugyancsak szerencsésebb a másik oltóanyag alkalmazása.

Időseknek ajánlott

Idős emberekben viszont – épp a gyengülő immunrendszerük miatt – ez a típus nagyobb eséllyel vált ki kellő védőhatást. Ebből az oltóanyagból egy adag megfelelő védelmet alakít ki. Az egészséges immunrendszerű nagyobb gyerekek, valamint felnőttek esetében – az immunvédelem szempontjából – nincs lényeges különbség a két oltóanyag között.

Vaxigip Tetra

A másik oltóanyag Vaxigrip Tetra néven fut. Ez nem tartalmazza a teljes inaktivált vírust, csak annak bizonyos, az immunválasz kiváltásáért felelős, lehasított részeit.

Négyes védelem

Összesen négy törzs ellen nyújt védelmet, a 3Fluart által fedett két A és egy B törzs mellett még egy B törzsbéli vírus is szerepel benne.

Gyengébb, két adag kell belőle

A Vaxigrip által kiváltott immunreakció gyengébb. Így 9 éves kor alatt, ha az illető a megelőző években nem kapott influenza elleni oltást, két adagot kell beadni, egy hónap különbséggel. Ez az oltóanyag már 6 hónapos kortól beadható.

Kérdés, melyik törzs okoz járványt

A négy vírustörzs több, mint az három, ez egyértelmű. Ennek gyakorlati jelentősége csak akkor van, ha a negyedik törzs is szerepet játszik az aktuális járványban. Magyarországon általában az A törzsek okoznak inkább betegséget, de néhány éve volt egy szezon, amikor a B törzsek voltak túlsúlyban.

Hogyan választják ki a vírustörzseket?

Az oltások törzseinek kiválasztása úgy zajlik, hogy az északi féltekén a déli, a délin az északi félteke épp lecsengő járványának tapasztalatait felhasználva döntenek, kihasználva azt, hogy mikor itt nyár van, ott tél, és fordítva. Ez önmagában is hordoz persze bizonytalansági elemet, ráadásul az idén a covid árnyékában a higiénés rendszabályok szigorúbb megtartásával, az általános maszkhasználattal és a több-kevesebb sikerrel kivitelezett szociális távolságtartással a déli félteke influenzajárványa a korábbi éveknél kisebb mértékű volt. Biztosat tehát nem tudunk, még annyira se, mint máskor – írja a gyermekorvos.

Az orvos tanácsa

Hat hónapos és három éves kor között csak a Vaxigrip Tetra adható. Várandósoknak, autoimmun betegeknek (főleg, ha a betegségük nincs nyugvó állapotban) is inkább ez (utóbbi esetben természetesen a kezelőorvossal egyeztetve). Időseknek talán inkább Fluart.

Ellenjavallat

A jelen helyzetben talán hasznos, hogyha valaki nem is lázas, de komolyabban náthás, köhög vagy hasmenése van, ne menjen oltásra, elsősorban azért, mert másokat megfertőzhet a rendelőben vagy az esetleges várakozás közben – írja Pejtsik Petra, pesterzsébeti gyermekorvos.

Kiemelt kép: Dr. Pejtsik Petra, gyermekorvos – Forrás: Facebook/Dr. Pejtsik Petra