Budakalász megtelt! Ezzel a jelmondattal fogott az építési szabályok megváltoztatásába a várost 2019 óta irányító 2011 Egyesület. A településrészenként szervezett első lakossági fórumon a HÉV és a 11-es út közötti városrész legfontosabb változásainak tervezetét mutatták be a településtervezők a Faluházban. Az eseményen szó volt a lakosságszám növekedésének korlátozását és a város élhetővé tételét célzó lépésekről. Az ott lakók is elmondták a véleményüket.

Lépni kellett

Forián-Szabó Gergely alpolgármester köszöntőjében elmondta: évtizedek óta halljuk, hogy Budakalász megtelt, a korábbi városvezetések idején mégsem történtek meg a túlzott betelepülést visszafogó lépések. Éppen ellenkezőleg, a városi belső zöldfelületek helyén épült lakóparkokkal felgyorsult a lakosságszám növekedése. A számítások szerint, ha nem történne változás a szabályozásban, további ötezer fővel nőne a lakosságszám, ami 40 százalékos emelkedést jelentene. A mostani városvezetés az ígéretéhez híven határozottan lépett, ennek fontos eleme az új szabályozás előkészítése. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

90 százalék egyetért

Forián-Szabó Gergely kiemelte: a felmérések alkalmával egyértelműen kiderült, hogy a budakalásziak 90 százaléka egyetért azzal, hogy a lakosságszám-növekedés üteme fenntarthatatlan. „Senkinek sem jó, ha élhetetlenné válik Budakalász, mert nem tudunk közlekedni, nem férünk el az iskoláinkban. Súlyos, nehéz döntéseket kell meghozni, melyek néha magánérdekeket is sértenek, de minden esetben a legjobb megoldásokat keressük, amelyek ezeket is figyelembe veszik” – fogalmazott az alpolgármester.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Alapos előkészítőmunka

A szükséges változásokat alapos szakmai előkészítőmunka és számos konzultáció előzte meg, többek között településrészenként megtartott lakossági fórumok, helyi vállalkozókkal, civil szervezetekkel és az egyházak képviselőivel történő konzultációk. A kérdőíves felmérésre közel hatszázan írásban is válaszoltak.

Kulcskérdés a városközpont kialakítása

Pintér Ferenc, a Kasib Mérnök Iroda irodavezető-helyettese kiemelte: a városközpont kialakítása és fejlesztése kulcskérdés és ugyancsak kiemelt feladat a Lenfonó területének rendezése. A Lenfonó körforgalom melletti beépítetlen területén pihenőpark kijelölése szerepel a tervek között.

A közvetlen eljutás lehetősége

Az Omszk-tó környezetében a közpark bővítése és egy új sétány kialakítása szerepel az elképzelések között. Lényeges előrelépés lenne, ha sikerülne megteremteni a gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a város felől a bevásárlóközpontok felé. A Duna felé ugyancsak szeretnék kialakítani a közvetlen átjárás lehetőségét.

Összehangba hozni

A folytatásban a településrészről megjelent lakók hozzászólásai, kérdései és javaslatai és az erre adott válaszok hangzottak el.  Az időnként szenvedélyes hangulatú fórumon többször a felszínre került, hogy néhány kérdésben nehéz összhangba hozni az egyéni érdekeket a város hosszú távú érdekeivel.

Közérdek kontra magánérdek

A fórumon visszatérő lakossági kérdés volt a Klenity városrész eddig beépítésre kijelölt, de még be nem épített mezőgazdasági területének kérdése. A több hektáros területen jelentős lakosságszám-növekedés következhetne be, amit a jelenlegi városvezetés el akar kerülni. Abban egyetértés volt az előadók és a megjelentek között, hogy a Klenity terület déli részének 2016-2017-ben történt zsúfolt beépítése elhibázott döntés volt. A beépítetlen terület jövőjével kapcsolatban azonban a megjelentek körében ütköztek az álláspontok.

A telektulajdonosok problémája

A városvezetés, a tervezők és néhány felszólaló lakó támogatta, hogy a mostani szabályozásban lakóövezetnek kijelölt terület helyén maradjon a jelenlegi mezőgazdasági használat, illetve rekreációs célú övezet jöhessen létre. A telektulajdonosok ugyanakkor nemtetszésüket fejezték ki, álláspontjuk szerint a szigorítás túlzó, indokolatlan mértékben sértené az érdekeiket. Az ingatlantulajdonosok a korábbi szabályozási tervek alapján abban reménykedtek, hogy előbb vagy utóbb itt házak épülhetnek.

A korábbi városvezetés ígérete

Ebben az is közrejátszhatott, hogy a 2019 előtti HÉSZ-módosítások alkalmával a korábbi városvezetés annak ellenére beépítésre szánt övezetben tartotta a területet, hogy a termőföld védelméről szóló magasabb rendű jogszabály a jó minőségű mezőgazdasági terület beépítést egyértelműen tiltja. Bár voltak próbálkozások a beépítésekre, a Földhivatal az átlagosnál jobb minőségű termőföldre való hivatkozással ezt következetesen és folyamatosan meggátolta. Az építési szabályok jelenlegi módosításának tervezete alapján a szabályozási tervről lekerül a Klenity további beépíthetőségének látszata, ami a közérdek érvényesítése mellett a tisztánlátást is szolgálja.

Az iskolabővítés esélye

Szentistvántelepen a Telepi Suli infrastrukturális elmaradottsága jelentős probléma. Az épület nagyon rossz műszaki állapotban van, a tetőszerkezet felújításra szorul, nincs megfelelő méretű tornaterem, a szűkös udvaron konténerek állnak. 2013-óta a közoktatás működtetése állami feladat, de az elmúlt évtizedben elmaradtak a szükséges felújítások és fejlesztések. A településtervezők jelezték, hogy a jelenlegi gyereklétszám alapján legalább 1 hektáros területre lenne szüksége az iskolának, de jelenleg ennek valamivel több mint fele áll csak rendelkezésre – írta Budakalász honlapja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: Budakalász megtelt, a városvezetés lépett. Fotó: budakalasz.hu